©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Ayvaini

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Ayvaini
Türü:
Yatay Mağara
Rakım:
370 m
Derinlik:
-22 m
Uzunluk:
4866 m
Bölge:
Marmara
İl:
Bursa
İlçe:
Mustafakemalpaşa
Köy:
Doğanalan

     


Yeri: Mağara Uluabat Gölü'nün güneydoğusunda yer alır. Bursa-Mustafakemalpaşa yolu üzerindeki Çalı Sapağı'ndan sola dönülür. Mustafakemalpaşa tabelaları takip edilerek Doğanalan Köyü bulunur. Mağaranın çıkış ağzına ulaşmak için Doğanalan'dan önceki Unçukuru-Ayvaköy yönüne sapmak gerekir. Düden ve kaynak ağızları arasında kuşuçuşu 4 km mesafe vardır.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Jura-Alt Kretase kireçtaşları içerisinde gelişmiştir. Giriş kısmı hariç; yatay gelişmiş bir mağaradır. Mağara; iki ağızlı travers bir yapıya sahiptir. Mağaranın hemen girişinde 17 m'lik dikey bir iniş yer almaktadır ve iniş için merdiven kullanılmaktadır. Karadonlu Deresi'nin 10 m'lik bir şelale oluşturarak battığı giriş ağzı; dere yatağı izlenerek kolayca bulunabilmektedir. Ayrıca mağara içinde birçok göl bulunup; ilkbahar aylarında suyun yükselmesine rağmen geçilebilmektedir. İnişin aşağısındaki geniş salondan sonra ana galeri başlar; %1-2'lik bir eğimle devam eder ve genişliği 4-10 m arasında değişir. Mağarada birçok baca gözlenmiştir. Yüzeydeki dolinlerden su taşıdığı düşünülen bu bacaların altlarında da geniş traverten birikimler vardır. Yüzeylerin kaygan bir tabakayla kaplı olması tırmanışı zorlaştırmaktadır. Oluşum açısından özellikle sarkıtlar dikkat çekmektedir.
Araştırma Tarihçesi: İlk inceleme; Türkiye'de ilk speleolojik araştırmaları gerçekleştiren İsveçli biospeleolog K. Lindberg tarafından 1952 yılında yapılmıştır. İspanyol mağaracıların 1970 yılında yaptıkları araştırmadan sonra Ayvaini Mağarası'nın Türkiye'nin en uzun mağaralarından biri olduğu belirlenmiştir. BÜMAK tarafından 1986 ve 1987 yıllarında incelenip; mağaranın Doğanalan girişinden 1947 m'lik bölümü 3c standartlarında haritası çizilmiştir. Ayrıca C. Chabert ve BÜMAK çok detaylı bir ölçüm için birlikte çalışmaktadır.
Bulgular: Kaynak giriş ağzında az da olsa yarasaya rastlanmıştır [Nazik et al. 1997:87-89].


Liste'ye