©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Kanal Mağarası

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Kanal Mağarası
Türü:
Mağara
Rakım:
30 m
Derinlik:
m
Uzunluk:
m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Hatay
İlçe:
Samandağ
Köy:
Mağaracık

     


Yeri: Antakya il merkezinin güneybatısındaki Samandağ İlçesi'nin kuzeybatısındaki Mağaracık Köyü yakınındadır. Musa Dağı'nın denize bakan yamaçları üzerinde olup Akdeniz'den yaklaşık 300 m uzaktadır. Akdeniz'in bugünkü seviyesinden ise 20 m yüksektedir. Kanal Mağarası ile Merdivenli Mağara arasında 500 m kadar bir uzaklık bulunmaktadır. Roma su kanalının çok yakınında yer almaktadır. Kanalın denize doğru aktığı istikametde durulursa mağaranın ağzının sol tarafta; dip kısmının da sağ tarafta kaldığı gözlenmektedir.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: 1:100.000 ölçekli haritada bile gösterilen mağara Helvetian kalkerleri içine açılmıştır. Roma Çağı kenti olan Selevkia kentinde yaşayanların dolmakta olan limanlarını kurtarmak için açtıkları su kanalının tahribinden kısmen kurtulmuştur. Mağaranın boyutları konusunda bir bilgi verilmemekte; ağzının küçük ve üçgen biçiminde ve olduğu bilinmektedir. Mağara E.Y. Bostancı tarafından; orta kısmı kanal nedeniyle yok edildiği için Kanal Mağarası olarak adlandırılmıştır. Olasılıkla bu tahribattan dolayı günümüzde mağaraya benzememektedir.
Araştırma Tarihçesi: İlk defa 1966 yılında tespit edilmiş; 1966; 1967 ve 1969 yıllarında kazılmıştır. Bu bilimsel kazıyı E.Y. Bostancı yönetmiştir. Kazı mağaranın ön(?) ve açıkta olan kısmında gerçekleştirilmiştir. Haritası Özbek tarafından 2b standartlarında çizilmiştir.
Bulgular: İlk deneme açması açıldığında Kanal Mağarası'nın ağzında bir Üst Paleolitik Çağ Aurignacien kültürünün bulunduğu yüzey toplamalarında anlaşılmıştı. Kazının devam etmesi ile daha altta Orta Paleolitik Çağ özellikleri gösteren yonga aletlerin çıkışı mağarada bir Orta Paleolitik Çağ yerleşmesinin varlığına işaret etmiştir.


Liste'ye