©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Merdivenli Mağara

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Merdivenli Mağara
Türü:
Mağara
Rakım:
60 m
Derinlik:
m
Uzunluk:
31 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Hatay
İlçe:
Samandağ
Köy:
Mağaracık

     


Yeri: Antakya il merkezinin güneybatısındaki Samandağ kazasının yaklaşık 4-5 km kuzeybatısındaki Mağaracık veya Mağracık Köyü'nün çok yakınında; kuzeybatısında bulunan mağara. Bu mağaranın yöresel bir adı yoktur. Şenyürek ve Bostancı mağaraya önce Bir Numaralı Mağara (Birinci Mağara) daha sonra ise Merdivenli Mağara adını vermişlerdir.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Bugünkü deniz seviyesinden 36-39 m yüksekte olan mağaranın en büyük uzunluğu 23 m; genişliği 6 m; yüksekliği 4 m'dir. Ağzı güneye bakmaktadır. Merdivenli mağara ve çevredeki diğer mağaralar Musa Dağı'nın güney eteklerindeki Miyosen'e ait kalkerler içinde bulunmuktadır. Mağaranın batı ve doğu duvarlarında ve tavanının bir kısmında; fosil memeli hayvan; kemik ve dişleri ile karada yaşayan salyangozlara ait kavkıların olduğu sert kum taşı kalıntıları vardır. Bu nedenle araştırmacılar; mağaranın bir zamanlar tavana kadar tatlı su ile dolu olduğu yorumunu getirmektedir. Mağaranın içinde özellikle batı duvarında; antik Selevkia Kenti'nde yaşayanların taş çıkarım izleri görülmektedir. Gene aynı taşçılar tarafından mağaranın dışında üstte oyularak yapılmış bir merdiven bulunmaktadır. Olasılıkla mağaranın ismi bu merdivenden esinlenerek konmuştur.
Araştırma Tarihçesi: İlk defa 1956 yılında tespit edilen ve 1956 ve 1957 yıllarında üç dönem halinde kazılan mağaranın bu kazılarını M. Şenyürek ve E.Y. Bostancı yönetmiştir. Kazılar oldukça geniş bir alanda altı açmayla gerçekleştirilmiştir. Haritası T. Haass tarafından 1956 yapılmıştır [Özbek 1992:213].
Bulgular: Kazı sonucunda mağarada beş tabaka buldunduğu belirtilmektedir. I. tabaka Roma Çağı'na; II ve III. tabakalar Üst Paleolitik Çağ'a; IV ve V. tabakalar Orta Paleolitik Çağ'a tarihlendirilmiştir.


Liste'ye