©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Peynirçiçeği Mağarası

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Peynirçiçeği Mağarası
Türü:
Mağara
Rakım:
56 m
Derinlik:
-15 m
Uzunluk:
90 m
Bölge:
Ege
İl:
Muğla
İlçe:
Bodrum
Köy:
Gündoğan

     


Yeri: Muğla İli; Bodrum İlçesi'nin Gündoğan Beldesi'nde; Gölköy-Yalıkavak karayolundan Gündoğan'a ayrılan kavşağın 200 m güneyindeki kayalık yükseltide yer almaktadır.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Mağaranın girişi yaklaşık 2.5 m yüksekliğindedir ve zemin genişliği 9.4 m olan bir daire kesitine benzer. Giriş demir çubuklardan yapılmış bir kapıyla kapatılmıştır. Mağaranın girişi yaklaşık 2.5 m tavan yüksekliğine sahip bir galeriye açılır. Galerinin boyu 15.3 m en geniş kısmı ise 13 m'dir. Galeri zemini yer yer 60 dereceyi bulan bir eğimle devam ettiğinden; galeri içinde ilerlendikçe tavan ve zemin arasındaki mesafe artmaktadır. Galeri; tavanında yükselerek bir balkon ve dar bir geçitle başka bir galeriye bağlanır ve bu galeriyle sonlanır. Girişteki galeri kuzey ve güney doğrultularında devam eden iki ayrı kola ayrılır. Kuzey doğrultusunda devam eden kola girilmeden önce; girişin iki ayrı tarafının tavanında iki baca bulunmaktadır. Bu tip baca oluşumlarına mağaranın ilerilerindeki galerilerde de sıkça rastlanmakta ve bu bacalardan bir kısmı mağaranın bulunduğu tepenin üst kısmına kadar ulaşmaktadır. Mağara girişindeki galerinin kuzey kolundan devam edildiğinde; mağaranın batı yönüne döndüğü ve küçük inişlerle devam edip; güney ve batıya devam eden kollara ayrıldığı görülür. Batıya devam eden kol; tavan yüksekliği 10 m'yi bulan 14.2 m genişliğinde bir galeriyle sonlanır. Güneye devam eden kol ise yer yer alçak tavanlı; kuzeyinde mağaranın girişindeki galeriye bağlantısı olan bir başka galeriye açılır. Bu galeri mağaranın güneye devam eden kısmının son noktasıdır. Mağaranın en büyük galerileri olan bu üç galeri; yüksek tavanlı ve geniş geçişli olmaları sebebiyle ziyarete elverişlidir. Ancak bu durum büyük ölçüde kirlenmelerine ve tahrip olmalarına neden olmuştur. Özellikle bacası olan galerilerde karşılaşılan büyük çöp yığınları; girişi kolay olan bu galerilerde de görülmekte ve mağaranın doğal ortamını tehdit etmektedir.
Araştırma Tarihçesi: Peynirçiçeği Mağarası'ndaki ilk incelemeler; 1992'de Bodrum Sualtı Müzesi arkeologlarından H. Özdaş; B. Berkaya ve fotoğrafçı O. Hamza tarafından gerçekleştirilmiş; araştırmalar 1993-94 yıllarında Ankara Üniversitesi'nden I. Yalçınkaya; A. Özten ve B. Alpagut tarafından sürdürülmüştür. EMAK tarafından 2004 yılında yapılan bir araştırmada mağara ölçülmüş ve haritalanmıştır.
Bulgular: Ankara Üniversitesi tarafından yapılan sondajlar sonucu; mağarada Kalkolitik Çağ ve İlk Tunç Çağı'nda yerleşildiği saptanmıştır.


Liste'ye