©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Tıkalı Mağara

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Tıkalı Mağara
Türü:
Mağara
Rakım:
m
Derinlik:
40 m
Uzunluk:
8,2 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Hatay
İlçe:
Samandağ
Köy:
Mağaracık

     


Yeri: Antakya il merkezinin güneybatısında; Samandağ İlçesi'nin kuzeybatısında Mağaracık Köyü civarında; Merdivenli Mağara (1. Mağara) ile 2. Mağara arasında; ama onlara nazaran daha yüksekte yer almaktadır.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Mağaranın ismi; ağzına kadar molozla dolu olması nedeniyle M. Şenyürek ve E.Y. Bostancı tarafından verilmiştir. Tavanına kadar dolmuş olması sonucunda; mağara ağzının üç ayrı giriş gibi görüldüğü; iç kısımda ise bu ağızların birleşerek mağaranın geniş bir oturma alanına sahip olduğu iddia edildiyse de yapılan kazıda orta kısımda 3.5 m'de; batı kısımda ise 7.5 m'de mağaranın son bulduğu anlaşılmıştır.
Araştırma Tarihçesi: 1958 yılında; Antakya Bölgesi'nde özellikle Samandağ İlçesi yakınlarında araştırma ve kazılar yapan M. Şenyürek ve E.Y. Bostancı tarafından bulunmuş; o yıl ilkbahar aylarında mağaranın ancak ağız kısmında küçük bir kazı yapılabilmiştir.
Bulgular: Tıkalı Mağara'nın kazı sonucunda gün ışığına çıkarılan ve Orta Paleolitik Çağ'a tarihlenen yontma taş alet endüstrisi; Anadolu'da Paleolitik Çağ'a tarihlenen yerleşme yerleri arasında ayrıntılı bir şekilde incelenen endüstriler arasındadır.


Liste'ye