©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Kilistra Haç Planlı Kilise




Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Kilistra Haç Planlı Kilise

Türü:
Kilise
Plan Tipi:
Serbest Haç
Yapım Tarihi:
Evre:
Erken
Araştırma Yöntemi:
Kazı Restorasyon Araştırma
Rakım:

Bölge:
İç Anadolu
İl:
Konya
İlçe:
Meram
Köy:
Gökyurt
Antik Adı:
Kilistra

     


Yeri: Konya İli, Merkez Meram ilçesi sınırlarındaki Gökyurt Köyü'nün kuzey ve doğusundaki kayalık alanda yer almaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri:
Araştırma ve Kazı: 1998-1999 ve 2001 yıllarında Konya Müzesi tarafından arkeolog N. Özkan başkanlığında temizlik ve restorasyon çalışmaları yapılmıştır [Özkan 2001:168; Özkan 2003:223-224, 227].
Tanım: Mimari Özellikleri: Kayalara oyularak yapılmış olan yapı, eşit kollu serbest haç planlıdır. Naosa batıdaki kapıdan girilmektedir. Kuzey, güney ve batı haç kollarında duvarlara bitişik oturma sekileri yapılmıştır. Haç kolları beşik tonozlar ile örtülmüşken, haç kollarının kesiştiği orta bölüm prizmatik bir külah ile örtülüdür. Kilisenin kuzeybatısına bitişik, içinde üç adet yetişkin mezarı bulunan dikdörtgen planlı bir mezar odası yer almaktadır. Bu mekana kuzey haç kolundaki dar bir açıklıktan geçilmektedir. Apsis, kayadan oyularak yapılan templon levhaları ve zemininin yükseltilmesiyle naosdan ayrılmıştır. İki pencere ile aydınlanır. Kuzey ve güney haç kollarının doğu duvarlarında zeminden yüksek birer niş yer alır. Altar şeklinde sekilere sahip olan bu nişler yan apsis niteliğinde kullanılmış olabilirler. Kayalara oyularak yapılan kilisenin kuzey cephesi dışındaki cepheleri işlenmiştir. Kilisenin beden duvarlarını dolaşan bir de silme görülmektedir. Bezeme Özellikleri: Yapının freskolar ile süslü olduğu örtüdeki fresko izlerinden anlaşılmaktadır. Freskonun altında kırmızı aşı boyasından yapılmış haçlardan ve geometrik süslemelerden oluşan basit bir süsleme bulunmaktadır [Özkan 2001:168].
Buluntular: Mezar odasındaki birinci mezarda bir adet Bizans dönemine ait bir bronz yüzük ve bir tane bronz halka, ikinci mezarda ise bir tane bronz haç ve Selçuklu sikkesi bulunmuştur [Özkan 2001:172].
Yorum:
Tahribat:


Liste'ye