©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Bekçitepe

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Bekçitepe
Türü:
Tümülüs
Rakım:
m
Bölge:
Ege
İl:
Manisa
İlçe:
Saruhanlı
Köy:
Alibeyli
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Arkaik

     


Yeri: Manisa İli, Saruhanlı İlçesi Alibeyli Kasabası'nın 250 m doğusunda yer almaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: 25 m çapında, 5 m yükseklikte doğal bir tepenin üzerinde bulunan Bekçitepe, Mangaltepe Tümülüsü'nün 300 m güneydoğusundadır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1960-66 yıllarında kaçak kazı ile soyulmuştur. 1981 yılında Manisa Müzesi Müdürü K. Nayır başkanlığında temizlik kazısı yapılmıştır.
Tabakalanma:
Buluntular: Mimari: Kuzey-güney doğrultusunda uzanan mezarın girişi kuzeydedir. 2.4x1.48 m boyutlarında olan dromosun yüksekliği 2.1 m'dir. Tavanı kireçtaşı bloklarla örtülmüş olan yapının duvarları irili ufaklı doğal kireçtaşı ile örülmüş ve toprak harçla sıvanmıştır. Tabanı ise sıkıştırılmış topraktır. Dikdörtgen planlı ön odanın tabanı, mezar odasına kadar olan 1.6 m'lik kısımda, iki blok ile kaplanmıştır. Kalan kısmı ise topraktır. Yan duvarları bindirme tekniğiyle yapılmış, kenarları silmeli mermer bloklarla örülmüştür. Diğer kısımlar ise düzgün perdahlanmış kireçtaşı bloklarla yapılmıştır. 2.28x2.38 boyutlarında ve 2.08 m yüksekliğindeki mezar odası kireçtaşı bloklarla ve bindirme tekniğiyle yapılarak üzeri düz olarak bloklarla kapatılmıştır. Ön odadan bu kare planlı mezar odasına dikdörtgen bir kapı ile geçilmektedir. Girişteki söve deliklerinden tek kanatlı ahşap bir kapı olduğu düşünülür. Ele geçmeyen bu kapının, girişin sol tarafındaki sürgü deliğinden kilitlendiği anlaşılır. Girişin karşısında ve doğu duvarın önünde iki adet mermer klineye ait parçalar bulunmuştur. Doğu duvarının önündeki klinenin iki, diğer klinenin ise bir ayağı palmet ve volütlerle bezelidir. Ele geçen diğer parçalarda da volüt bezemeler görülmektedir. Kabartma olarak yapılan bezemeler kırmızı, mavi, yeşil ve siyah ile renklendirilmiştir. Tarihlemeyi sağlayan klinelerin baş kısmı yastık şeklinde oyulmuştur ve bel kısmında işlevi anlaşılamayan üç adet delik vardır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Kline dışında başka br parça ele geçmemiştir. Klineye göre yapılan tarihleme, tümülüsün MÖ 525-500 yılları arasında yapıldığını ortaya koymaktadır.


Liste'ye