©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Çakıllı Tümülüsü

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Çakıllı Tümülüsü
Türü:
Tümülüs
Rakım:
m
Bölge:
Marmara
İl:
Kırklareli
İlçe:
Vize
Köy:
Çakıllı
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Erken Demir Çağı Orta Demir Çağı

     


Yeri: Kırklareli İli, Vize İlçesi'nin güneydoğusunda, Çakıllı Köyü yakınlarında, Vize-Çakıllı karayolunun 14. km'sinde, yolun 50 m sağında yer almaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Mezar yapısı, ova seviyesinde hafif bir yükselti üzerindedir. Zeminde yer yer demir madeni içeren taş tabakası ile yine belli bir tabaka halinde düzgün yerli kalker kaya silsilesi bulunmaktadır. Tümülüsün ön mekanı düzenli, çamur harçlı, orta boy taş dizilerinden oluşan iki örme duvar şeklindedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1995 yılında tümülüsün defineciler tarafından kazılmakta olduğunun öğrenilmesi üzerine, tahribatın ileri safhada olması nedeniyle, izin alınarak Kırklareli Müze Müdürlüğü adına kurtarma kazısı gerçekleştirilmiştir. İki kazı sezonu çalışılan tümülüste, 1996 yılında kazı çalışmalarının yanı sıra restorasyon ve çevre düzenlemesi de yapılmıştır.
Tabakalanma:
Buluntular: Çanak Çömlek: Mezar odasında az sayıda seramik parçası bulunmuştur. Tamamı el yapımı ve monokromdur. Bir kısmı fırında değil, ancak yüksek ısıda pişirilmiştir [Yılmaz 1997:117, res. 9, 19, çiz. 4, 5, 8, 10]. Çoğunlukla koyu gri, bunun yanında kahverengimsi, bej veya devetüyü renginde hamurdan, iyi elenmeden şekillendirilmiş, günlük kullanım malzemelerine ait olduğu düşünülen parçalardır. Oluk bezemeli örnekler ve gaga ağızlı testi, iri kaba yapımlı, yüksek mahmuzlu asma kulplu, tutamaklı ve boynuzumsu çıkıntılı kap örnekleri vardır [Yılmaz 1997: res.11-13, çiz. 9, 12-13]. Mezar: Dikdörtgen ve yassı plakalar, iki uzun kenar ve bir kısa kenar oluşturacak şekilde hafif tümsek üzerine yerleştirilmiş, bunların üzerine de büyük dördüncü bir blok, kapak (tavan) olarak yerleştirilmiştir. Taşlar arasında bağlayıcı bir harç kullanılmamıştır. Küçük bir oda görünümündeki yapının güneydoğu tarafı kuzeybatıya oranla daha geniş tutulmuştur. Mezar içerisine gömü yerleştirildikten sonra kaba yüzeyli bir kapakla giriş kapatılmış ve arkası taşlarla desteklenmiştir. Zemin bayaz-açıksarı kireç taşlarıyla döşenmiştir. İnsan Kalıntıları: Mezar odasında aynı kültüre ait ve çok büyük ihtimalle eş zamanda gömüldükleri düşünülen üç gömü bulunmuştur [Yılmaz 1997:108].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Çakıllı Tümülüsü, ilkel mezar tekniğinden, daha gelişkin mezar tekniğine geçişin bariz bir örneği olarak yorumlanmış ve II. grup tümülüslerin B sınıfı şeklinde değerlendirilmesinin mümkün olduğu belirtilmiştir. Geçiş koridorunun sol duvarı ilerisinde görülen krepis duvarının (?) bir yenilik olduğu söylenmektedir. Çakıllı Tümülüsü mezar yapısının tam benzeri bilinmemektedir [Yılmaz (Z) 1997:114, 116]. İlk ve esas kullanımı için, Tunç Çağı'nın sonları ile Erken Demir Çağı olasılığı kabul edilmiştir [Yılmaz (Z) 1997:118]. İkinci kullanım safhası olarak ise Demir Çağı ortaları belirtilmiştir [Yılmaz (Z) 1998:211].


Liste'ye