©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Gökhöyük

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Gökhöyük
Türü:
Höyük
Rakım:
290 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Antalya
İlçe:
Merkez
Köy:
Yeniköy
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:

     


Antalya il merkezinin yaklaşık 20 km kuzey-kuzeybatısında; Karain Mağarası'nın 4 km uzağında; güneyinde; mağaranın altındaki Döşemealtı Ovası'ndadır. İlk olarak K. Kökten tarafından saptanmıştır. Höyük traverten oluşum üzerinde yer almaktadır. Höyüğün 1984 yılında yapılan su kanalı yüzünden büyük ölçüde tahrip olması üzerine; Antalya Müzesi tarafından 1986 yılında kazılmıştır. Tahribatla oluşan ve yüksekliği 5-6 m'yi bulan kesitler kazılmıştır. Kesitlerde alt tabakada yanık kerpiç ve taş kalıntılar görülmüştür. Bu kesitlerde siyah açkılı; halka tutamaklı kaplar; kırmızı açkılı testiler ve koyu kahverengi maldan kaplar ve pitos parçaları bulunmuştur. Kazıdan elde edilen bulgular müzenin tarihöncesi seksiyonunda saklanmakta; bir kısmı ise teşhir edilmektedir. Pişmiş topraktan fırça sapları; bakır-tunç iğne ve mızrak ucu gibi bulgularda elde edilmiştir. Çanak çömlek mal özellikleri Karataş-Semayük mallarına benzemektedir. 1:200.000 ölçekli haritada Gökhöyük ismi ile gösterilmektedir. Kazı buluntuları ayrıntılı yayınlanmamıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Yeri: Antalya il merkezinin kuzeybatısında; Yeniköy'ün 1 km kuzeybatısında; eski Antalya-Burdur karayolunun batısında; Yalnızköy'ün 2.5 km güneybatısındadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Katran Dağı'nın önündeki traverten düzlüktedir. 5-6 m yüksekliğinde olduğu belirtilen höyük çok önceleri tümülüs olarak bilinmektedir. 1984 yılında höyüğün olduğu yerdeki kanal çalışması sırasında büyük ölçüde tahrip olmuştur.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye