©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


İbrim Kalesi

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

İbrim Kalesi
Türü:
Kent
Rakım:
m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Konya
İlçe:
Beyşehir
Köy:
Yeşildağ
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:

     


Yeri: Konya İli; Beyşehir İlçesi'nin güneybatısında Yeşildağ Köyü'nün (eski adı Kaşaklı) yaklaşık 4 km doğusunda yer alır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Beyşehir Gölü'nün güneybatısında; vadi girişindeki stratejik konumu dolayısıyla bir antik kent olduğu düşünülmektedir. İbrim Kalesi'ne ait yazıtlı; kabartmalı bloklar ile steller başta olmak üzere birçok eser yakında yer alan Muharremkulu'na taşınmıştır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular: İç kale ve dış surlar olmak üzere iki bölümden oluşmuş olan İbrim Kalesi'nin dış surları kuzeybatı-güneydoğu yönünde 260 m uzunluğunda ve güneybatı-kuzeydoğu yönünde 160 m enindedir. İç kalenin kuzeybatı-güneydoğu doğrultusundaki uzunluğu 180 m ve güneybatı kuzeydoğu doğrultusundaki eni 85 m'dir. Hiçbir kule yapısına rastlanmamıştır. Dış kalenin sur duvar kalınlığı 2 m iken iç kalenin duvar kalınlığı 1.8 m'dir. Batı yönündeki dış kaleye ait olan ve hala ayakta duran sur duvarının yüksekliği 3.6 m'dir. Kale içinde bazı yapı temellerinin izleri görülebilmektedir. İç kalenin doğu tarafında sur duvarına yakın kesimde geç dönem, harçlı yapı izlerine rastlanmıştır. Dış kale surunun 5 m kadar güneydoğu yönünde bazı geç dönem yapılarının ve bu yapıların 50 m kadar güneydoğusunda kale ile aynı dönem olduğu düşünülen yapıların temel izleri görülmektedir. Seramikler kalenin genellikle iç kısımlarından toplanmıştır. Yamaçlarda ise seramik parçalarına pek rastlanmamıştır. Genellikle krem, açık kahverengi hamur ve astarlı olan kapların; ince kumlu, kireç katkılı, iyi pişmiş ve ağız kısımları dışa dönük olduğu gözlenmiştir. Burada bulunan dışa kalınlaştırılmış geniş ağızlı, omurgalı çanak parçası Elbistan-Karahöyük, Gordion ve Porsuk kaplarıyla ilişkili iken yine çizi bezeli bir kap parçası da Elbistan-Karahöyük malzemelerine benzemektedir. Ayrıca ince profilli, basık ve küresel gövdeli başka bir kap Gordion ve Porsuk kaplarıyla form açısından uyuşmaktadır. Kale, Demir Çağı özellikleri taşımakta ve MÖ 8. yüzyıla tarihlenmektedir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye