©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Sabuniye

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Sabuniye
Türü:
Höyük
Rakım:
m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Hatay
İlçe:
Samandağ
Köy:
Sutaşı
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:

     


Yeri: Antakya kent merkezinden 20 km uzakta Saman Dağı'nın (Sem'an Dağı) batı uzantısında yer alan Hisarlıtepe olarak bilinen doğal bir tepenin üzerinde yer almaktadır. Samandağ İlçesi'ne bağlı Sutaşı Beldesi sınırları içerisindedir [Pamir-Nishiyama 2011:299].
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Höyüğün doğusunda, güneyinde ve batısında modern yerleşim alanının yayılımı başlamaktadır. Höyüğün yaklaşık 1 km kadar doğusunda uzanan Asi Nehri, dağlık alanın sonlanıp delta düzlüğünün başladığı derin bir boğaz yapmaktadır. Alanın morfolojik yapısı, nehrin, delta düzlüğüne ulaştıktan sonra yatağının genişlemesi ile yarım ay şeklinde bir alan yayıldığını göstermektedir. Höyüğün kuzey ve batı tarafından akan Mutayran Deresi yaklaşık 1,5 km kadar güneybatıda Asi'yle birleşmektedir. Sabuniye, Akdeniz kıyılarına yaklaşık 6 km mesafede, iyi bilinen bir diğer Demir Çağı liman yerleşimi olan Al Mina'nın 5 km kuzeydoğusunda uzanmaktadır. Höyüğün bulunduğu doğal tepe, Asi nehri vadisi boyunca delta düzlüğü üzerindeki ilk önemli yükseltidir [Pamir-Nishiyama 2011:299-300].
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Sabuniye Höyüğü, 1999-2000 yıllarında başlangıçta Chicago Üniversitesi Oriental Institute tarafından yürütülen Amik Vadisi Bölgesi Projesi içerisinde, 2002 yılından itibaren ise Asi Deltası Arkeoloji Projesi adı altında Samandağ'da yürütülen arkeolojik yüzey araştırmalarında OS 12 olarak kayda alınmıştır. Höyük ilk olarak 1936 yılında İngiliz arkeolog Sir Leonard Wolley tarafından keşfedilmiş ve kazılmıştır. Ancak, bir kazı raporu yazılmamıştır. 1999-2000 yıllarında yoğun bir yüzey taraması, 2004 yılında ise güneybatı ve güneydoğuda bulunan kesitlerde temizlik ve çizim çalışmaları yürütülmüştür. 2008 yılından itibaren de Mustafa Kemal Üniversitesi'nden Hatice Pamir ve University Cyber'den Shin'ichi Nishiyama tarafından kazılmaya başlanmıştır [Pamir-Nishiyama 2011.299-300].
Tabakalanma: Yüzey taraması ve kesit temizliği çalışmaları sonucunda höyüğün Son Tunç II, Demir Çağı I-II, Akhamenid Dönemi ve Hellenistik Dönem'den oluşan değişik dönemlere ait çeşitli tabakaları tanımlanmıştır [Pamir-Nishiyama 2011:300].
Buluntular: Çanak Çömlek: 2008 yılında A açmasında az sayıda kırmızı astarlı Demir Çağ'a ait kap parçası ele geçmiştir. B açmasında Demir Çağı'na ait ithal örnekler, Kıbrıs geometriğine ait kırmızı üzerine siyah boyalı ve beyaz boyalı kaplardan oluşmaktadır. Demir Çağı I ve II yerel kapları, Demir Çağı I monokrom ve bikrom kaplar, B açmasında ele geçen diğer malzemelerdir. 2009 yılında kazısına başlanan E ve F açmalarında da Demir Çağı II çanak çömlekleri bulunmuştur [Pamir-Nishiyama 2011:300-307].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye