©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Güzelova

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Güzelova
Türü:
Höyük
Rakım:
1780 m
Bölge:
Doğu Anadolu
İl:
Erzurum
İlçe:
Merkez
Köy:
Güzelova
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:

     


Erzurum il merkezinin 15 km kuzeydoğusunda; Dumlu Beldesi'ne bağlı Güzelova Köyü'nün içindedir. Erzurum'u Tortum'a bağlayan karayolu köyün içinden geçtiği için; ulaşımı çok kolaydır. Erzurum Ovası'nın sulak bir yöresindeki yerleşme yerinin çok yakınından Karasu geçmektedir. Günümüzde 12.5 m yüksekliğinde olan höyük oldukça tahrip edilmiştir. 1961 yılında H.Z. Koşay ve H. Vary yönetiminde kazılmış; 20 m derine inildiği halde ana toprak bulunamamıştır. Hafirler yalnız Karaz türü bezemeli ve bezemesiz çanak çömleklerin var olduğunu bildirmektedir. Bu bakımdan yöredeki Karaz ve Pulur yerleşme yerleri gibi; Kalkolitik Çağ için şüpheli yerlerden biridir. MÖ 4. bin yıl sonu ile 3. bin yıla konulabilir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Yeri: Erzurum il merkezinin 15 km kuzey-kuzeydoğusunda; Dumlu'nun güneyinde; Dumlu'ya bağlı Güzelova Köyü'nün (Tufanç/Tufanlı) olduğu yerdedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Fırat Nehri'nin kollarından biri olan Karasu; höyüğün güneyinden geçmektedir. Erzurum Ovası'nın sulak ve verimli bir kısmında yer alan höyüğün yüksekliğinin ova seviyesinden 12.5 m olduğu bildirilmektedir. Höyüğün alt katlarının günümüz ova seviyesinden daha aşağıda olduğu; 20 m derine kadar kazıldığı halde ana toprağa ulaşılamamasından anlaşılmaktadır. Aynı adlı köyün ortasındaki höyüğün özellikle doğu eteği büyük tahribat görmüştür. Bu köye ait yapıların temelleri ve çöp çukurları tahribatı artıran diğer etkenler arasındadır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye