©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Hamışkan Deresi

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Hamışkan Deresi
Türü:
Konaklama / İşlik Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Adıyaman
İlçe:
Samsat
Köy:
Hacı Halılan
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
ÜP

     


Yeri: Adıyaman il sınırları içinde; kentin güneydoğusunda; Samsat İlçesi'nin kuzeyinde; Hacı Halilan Mahallesi'nin kuşuçumu 1.250-1.300 m kuzeybatısında; Hamışkan Deresi'nin doğu yamacında (arkeoloji yazınına Hamışkan Alt olarak geçmiştir) ve Hamışkan Deresi'nden 150 m uzakta (Hamışkan Üst) yer alan alanda. Birbirinden fazla uzak olmayan bir konumda yer alan iki konaklama (?) yeri bir buluntu yeri olarak düşünülmüştür. Kodu T 51 / 21; 24.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Hamışkan Deresi; Fırat'a doğru gittikçe genişleyen bir vadi oluşturmuştur. Vadinin yamaçlarında hafif eğimli küçük sel yatakları ile kesilmiştir. Vadi tabanına doğru günümüzde bozulmuş bir taraça izlenmektedir. Paleolitik çağ buluntuları Hamışkan Deresi'nin özellikle doğu yamacında ve üstündeki tarlalarda geniş bir alana yayılmış olarak bulunmaktadır. Yöresel olarak adı olmadığından burası Hamışkan alt ve üst olarak tanımlanmıştır [Özdoğan 1977:113-114]. Bu buluntu yeri günümüzde Atatürk Baraj Gölü suları altındadır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1977 yılında Karakaya ve Atatürk barajlarının olduğu Aşağı Fırat Bölgesi'nde; baraj gölü suları altında kalacak eski yerleşme yerlerini saptamak amacıyla Mehmet Özdoğan yönetiminde İstanbul Üniversitesi; Edebiyat Fakültesi; Prehistorya Anabilim Dalı öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından yapılan yüzey araştırmasında bulunmuştur.
Tabakalanma:
Buluntular: Hamışkan Deresi'nin alt kısmında; Hacı Halilan Mahallesi'ne doğru olan kısımda; vadinin doğu yamacında dağınık bir şekilde çakmaktaşından aletler bulunmuştur. Olasılıkla Üst Paleolitik Çağ'a tarihlenmektedir. Üst kısımda ise gene aynı çağa tarihlenen yan kazıyıcılar; çentikli kazıyıcılar; yarım düzeltili yuvarlak kazıyıcılar ve uçlar bulunmuştur. Tümü çakmaktaşından yapılmış aletler; büyük ve orta boy yongalardan ibarettir. Çoğunda sarp kenar düzeltisi vardır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye