©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Erythrai

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Erythrai
Türü:
Kent
Rakım:
m
Bölge:
Ege
İl:
İzmir
İlçe:
Çeşme
Köy:
Ildır
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:

     


İzmir İli, Çeşme İlçesi, Ildır Köyü'nde yer alan yerleşmede, 2013 yılında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında İTÇ'ye ait kalıntılar tespit edilmiştir. ERT13CT-014 açmasında, İTÇ'ye ait çanak çömlek parçaları bulunmuştur. Açmada yüzeyden 30 cm derinlikte taş döküntüsü tespit edilmiştir. Açmanın kalan bölümü anakayadan oluşmaktadır. ERT12/13 CT015 açmasında 2012 yılında çok sayıda İTÇ çanak çömleği bulunmuştur. Alanın doğusunda kırmızı renkli, sert toprak yapısıyla İTÇ tabakası tespit edilmiştir. Düzgün bir plan vermeyen döküntü taşlar kaldırılmıştır. Bu kısımda İTÇ II'ye ait siyah perdahlı bir tankard parçası, gaga ağızlı testi ve parlak açkılı kulp parçası bulunmuştur. Aynı alanda, Geç Dönem malzemesi bulunan bir çukur tespit edilmiştir. Çukurun altında ise doğu-batı yönünde uzanan, İTÇ'ye ait bir duvar açığa çıkarılmıştır [http://www.ttk.gov.tr/templates/resimler/File/Kazilar/2013/22-2013_Ryhrai.pdf, 2.7.2016, 17:53].
Yeri: İzmir İli, Çeşme ilçe merkezinin 20 km kuzeydoğusunda, Alaçatı Bucağı'na bağlı Ildır Köyü'nde yer almaktadır [Sevin 2001a:255].
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Kuzeybatıda Koryne (Teke/Çolak) Burnu, güneybatıda ise Mesate (Top) Burnu ile sınırlanan bir körfez içinde, bir bölümüne Leopodon adı verilen kıyıda kurulmuştur. Günümüzde Karaada, Tavşan Adası, Yassıada ve Orak Adası olarak isimlendirilen, eskiçağda ise tümüne Hippous denen dört adacığın hemen karşısına konumlanmıştır [Sevin 2001a:90].
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye