©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Çayırtepe (Tasmasor II)

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Çayırtepe (Tasmasor II)
Türü:
Höyük
Rakım:
m
Bölge:
Doğu Anadolu
İl:
Erzurum
İlçe:
Yakutiye
Köy:
Çayırtepe
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Geç Demir Çağ

     


Yeri: Erzurum ilinin yaklaşık olarak 8 km kuzeydoğusunda yer Çayırtepe (Tasmasor II), Yakutiye ilçesi, Çayırtepe Mahallesi sınırları içerisinde Müdürge Köyü'nde yer almaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Erzurum Ovası'nın kuzeydoğu kıyısında, Eğerli Dağı etekleri arasında yer almaktadır. Yaklaşık 66 dönümlük geniş bir alana yayılmıştır [Erkmen 2017:543].
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: TANAP Doğalgaz Botu Hattı Projesi güzerhahında kalan Çayırtepe (Tasmasor II) Höyük'te, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün 08.06.2015 ve 111224 sayılı yazısı ile kurtarma kazısı ve sondaj çalışmalarının yapılmasına izin verilmiştir. Boru hattı güzergahı dikkate alınarak yerleşme sınırları tespiti için 2014 yılı Ekim ayı içerisinde toplam 26 sondaj açılmıştır. Kazı çalışmaları, Erzurum Müze Müdürlüğü başkanlığında 2015 yılı Eylül ve Kasım ayları arasında başlamıştır [Erkmen 2017:543].
Tabakalanma: 2015 yılı kazılarında tespit edilen tabakalar şu şekildedir: 1. Tabaka: En üstte yer alan tabakadır. Orta Çağ'a aittir. 2. Tabaka: Geç Hellenistik ve Roma Dönemi'ne aittir. 3. Tabaka: Geç Demir Çağ'a aittir. 4. Tabaka: İlk Tunç Çağ'a aittir [Erkmen 2017:553].
Buluntular: Mimari: 2015 yılı kazılarında B1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ve 11 açmalarında Geç Demir Çağ tabakasına ait buluntular elde edilmiştir. B1 açmasında iki evre tespit edilmiştir. Birinci evrede taş plakalı taban ve sıkıştırılmış tabanlar görülmüştür. Bunların, açmanın kuzeyine bulunan sokak ya da caddeye ait yol döşemesi olabileceği düşünülmektedir. İkinci evresinde ise hasırlı taban bulunmuştur. Bu tabanın altından boyalı Geç DÇ seramik parçaları elde edilmiştir. B2 açmasındaki mekan ve bitişiğinde bulunan ocak Geç DÇ evresini temsil etmektedir. Ocak, küçük boyutlu moloz taşların örülmesi ve toprakla sıvanması ile yapılmıştır. B3 açmasında doğuda ve batıda iki mekan bulunmuştur. Batıda yer alan mekanın üç duvarı korunmuştur. Mekanın doğu duvarı apsisli bir yapıdadır. Mekanın tabanı kireç-saman karışımından yapılmıştır. Duvarın iç kısmında hayvan kemikleri ve seramik parçaları ile beraber küle rastlanmıştır. Mekanın içinde bulunan pithos ve pithos parçaları mekanın depo olabileceğini düşündürmektedir. Doğudaki mekanın batı duvarının üzerinde bir adet ocak ve silo tabanı bulunmuştur. Ocağın çevresi moloz taşlarla çevrelenmiştir. Ocağın içindeki yanık topraktan buğday taneleri elde edilmiştir. B4 açmasında DÇ'ye ait iki evre tespit edilmiştir. Birinci evrede iki farklı mekan bulunmuştur. Batıda yer alan mekanın yalnızca doğu duvarı korunmuş durumdadır. İkinci evrede ovalimsi yapı tespit edilmiştir. Yapının işlevi tespit edilememiştir. B5 açmasında iki alt evre vardır. Açmanın güneyinde bulunan mekanın sadece doğu ve güney duvarına ulaşılabilmiştir. İkinci evrede, küçük bir alanda korunmuş olan kireç taban, duvar ile ocak bulunmuştur. Ocak iki parçadan oluşmuştur ve ortasında ateşleme deliği bulunmaktadır. Güneyde yer alan mekanda ise yoğun bir yangın tabakası görülmüştür. B6 açmasında üç farklı alt evre tespit edilmiştir. Açmanın güneyindeki mekan, iki sıra taş ve aralarında daha küçük boyutlu dere taşları kullanılarak yapılmıştır. B7 açmasında üç alt evre tespit edilmiştir. Birinci evreye ait mekanda taban kireç, küçük boyutlu taş ve seramik parçalarının sıkıştırılmasıyla yapılmıştır. Ancak buranın mekan olduğunu kesinleştirecek duvar kalıntıları bulunamamıştır. İkinci evreye ait mekanın duvarlarında kenarlarda iri boyutlu taşlar ortada daha küçük boyutlu dere taşlarının bağlayıcı malzeme olarak toprak kullanılmasıyla inşa edilmiştir. Batı duvarda niş ve mekana girişi sağlayan kapı yer almaktadır. Tabanda ise kireç-saman karışımı kullanılmıştır. B8 açmasında iki evre tespit edilmiştir. Birinci evrede taban üzerinde yoğunlukla Erken DÇ'ye ait seramik parçaları ve pithos parçaları bulunmuştur. Alan olasılıkla depo olarak kullanılmıştır. İkinci evrede ise silolar ve ocaklar bulunmuştur. B9 açmasında ikinci evrede 9 adet silo tabanı bulunmuştur. B11 açmasının güneydoğusundaki mekanda bir adet demir kama ile seramik bulunmuştur [Erkmen 2017:544-552].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye