©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Ilıpınar

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Ilıpınar
Türü:
Höyük
Rakım:
112 m
Bölge:
Marmara
İl:
Bursa
İlçe:
Orhangazi
Köy:
Merkez
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
İTÇ I

     


Bursa il merkezinin kuzeydoğusunda; Orhangazi'nin 1.5-2 km güneyinde; Örnek Köyü'nün 1.5 km kuzeybatısındadır. Gölden yaklaşık 2 km uzakta olan yerleşim yeri Anadolu kültür tarihine daha çok Neolitik ve Kalkolitik Çağ'a tarihlenen yerleşimleri ile girmiştir. 1987-1995 yılları arasında J. Roodenberg yönetiminde yapılan kazılar sonucunda bu yerleşim yerinde saptanan X tabakadan; III. tabaka İTÇ'ye tarihlenmektedir. Bu tabaka; içinde İnegöl malı olarak tanımlanan maldan; çanak çömlek parçalarının olduğu silo ve çöp çukurları ile temsil edilir. Bu tabakadaki evlerin üstünde yer alan Ortaçağ yerleşimi tarafından tahrip edildiği anlaşılmaktadır. Köylüler tarafından bulunup getirilen ve kesin buluntu yeri bulanlar tarafından bildirilmeyen İTÇ'ye tarihlenen bazı maden buluntular höyük ya da çevresinde İTÇ I yerleşiminin ya da mezarlığının varlığını ortaya koymaktadır. Kökten; Mellaart; Cullberg ve French'in araştırmalarında bir İTÇ yerleşimi olarak gösterilmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Yeri: Bursa il merkezinin kuzeydoğusunda; Orhangazi İlçesi'nin yaklaşık olarak 1.5-2 km güneyinde; Gedelek Köyü'nün 4 km kuzeydoğusunda; Örnek Köy'ün 1.5 km kuzeybatısında; Çeltikçi Köyü'nün 1.750 m doğu-kuzeydoğusundadır [Roodenberg 1995a:1].
Konumu ve Çevresel Özellikleri: İznik Gölü'nün 2 km batısında olan höyüğün hemen yanında Ilıpınar Mevkiine yerleşenlerin rahatlıkla su ihtiyaçlarını karşılayacak su kaynağı bulunmaktadır. Yerleşme alanının genişliğinin yaklaşık 2.5 hektar; çapının 250 m; yüksekliğinin batı kesiminde 3 m; doğu kesiminde ise 10 m olduğu bildirilmektedir [Kayan 1995:17]. Yerleşme yerinin yaklaşık olarak ortasından geçen yol bu kesimde uzun ve büyük bir kesit oluşturmuştur. Ayrıca güneydoğu kesimde de büyük bir tahribat gözlenmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye