©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Acıyer

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Acıyer
Türü:
Yamaç Yerleşmesi
Rakım:
1180 m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Aksaray
İlçe:
Merkez
Köy:
Ağzıkarahan
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Çanak Çömleksiz

     


Yeri: Aksaray il sınırları içerisinde; Aksaray-Nevşehir karayolunun üstünde; Ağzıkarahan Köyü'nün güneybatı girişindedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Ağzıkarahan Köyü ile arasında küçük bir çay bulunmaktadır. Teraslama faaliyetleri sonucu kötü şekilde tahrip olmuştur.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1994 yılında; İstanbul Üniversitesi; Prehistorya Anabilim Dalı'ndan U. Esin başkanlığında; Aksaray Projesi kapsamında; S. Gülçur yönetiminde gerçekleştirilen Aksaray; Nevşehir; Niğde İlleri Yüzey Araştırması sırasında bulunmuştur. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma:
Buluntular: Yüzey toplamaları sırasında 900'ü aşkın yontma taş alet toplanmıştır. Buluntu yoğunluğuna göre ilk sırayı yonga üzerine yapılmış kazıyıcılar alır; bunu kullanım izli/düzeltili dilgiler; dilgi üzeri kazıyıcılar; uçlar; kalemler ve geometrikler izler [Balkan-Atlı; baskıda].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Araştırmalar sırasında toplanan yüzey buluntularından özellikle obsidien aletler üzerinde yapılan ilk incelemeler; Acıyer yontma taş alet endüstrisinin; yapım tekniği; aletler; alet sayı ve oranları açısından; Çanak Çömleksiz Neolitik Çağ yerleşmesi Aşıklı Höyük ile büyük benzerlikler gösterdiği saptanmıştır [Balkan-Atlı Baskıda].


Liste'ye