©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Kayışlar

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Kayışlar
Türü:
Höyük
Rakım:
100 m
Bölge:
Ege
İl:
Manisa
İlçe:
Saruhanlı
Köy:
Kayışlar
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Manisa il merkezinin kuzeydoğusunda; Saruhanlı İlçesi'nin kuzeydoğusunda; Kayışlar Köyü'nün yaklaşık 400 m kuzeydoğusunda bulunan yerleşme yerine Manisa-Akhisar karayolundan Kayışlar'a sapılarak gidilmektedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Höyük alçak bir sırt üzerinde yer almaktadır. Çapının kuzey-güney istikametinde 80; doğu-batı istikametinde 50 m olduğu; yüksekliğinin ise 3-4 m olduğu bildirilmektedir. Küçük bir höyüktür. Günümüzde ekili olan tepenin doğu kenarından toprak köy yolu; batı kenarından büyük bir su kaynağı akmaktadır. Höyüğün batısı yüzey araştırması yapıldığı 1965 yıllarında bataklıktır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1965 yılında D.H. French tarafından tespit edilmiştir.
Tabakalanma: French'in yüzey araştırmasında; Neolitik Çağ çanak çömleklerinin yanısıra; Kalkolitik Çağ; İlk Tunç; Orta ve Son Tunç Çağı çanak çömlek parçalarının bulunması; bu küçük tepenin çok uzun bir süre iskan gördüğünü göstermektedir.
Buluntular: Çanak Çömlek: Neolitik Çağ'a tarihlenen Yalın Açkılı mal ile erken boyalı maldan parçalar bulunmuştur. French; erken boyalı mal olarak yorumladığı parçayı soru işareti ile vermektedir. Yalın Açkılı malın ise el yapımı olduğu; hamuruna saman katkının konduğu; üzerine nadir olarak gri veya siyah; daha çok kırmızı renkli astarın sürüldüğü; biçim olarak genellikle kase ve çömlek biçimlerinin küçük değişikliklerle kullanıldığı bir mal olduğu bildirilmektedir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Neolitik Çağ yerleşmesinin; kabaca MÖ 6. bin yılına ait olduğu kabul edilebilir.


Liste'ye