©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Höyücektepe / Kaymaktepe

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Höyücektepe / Kaymaktepe
Türü:
Höyük
Rakım:
40 m
Bölge:
Ege
İl:
İzmir
İlçe:
Dikili
Köy:
Bahçeli
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Son

     


Yeri: İzmir İli, Dikili İlçesi'nde Bahçeli Köyü'ndedir. Altınova Çayı'nın İzmir tarafındadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Höyüğün boyutları ve yakın çevresi hakkında bir bilgi verilmemektedir. Güneydoğusunda Çakal Deresi; kuzeyinde Madra Çayı'nın bir kolu akmaktadır. Yöre; Madra Çayı'nın getirdiği verimli topraklarla kaplıdır. Bu ova; Son Neolitik Çağ'dan İlk Tunç Çağı ekonomisine geçişi belirleyecek özelliklere sahiptir. Lambrianides'in; yöredeki bir başka yerleşme yeri olan Yeni Yeldeğirmeni Höyüğü'nün eteğinde yaptığı delgi; deltanın oluşumu hakkında somut bilgiler ortaya koymuştur. Bu sondajda; 6 m'de; tarihöncesi olduğu kesin olan çok kaba çanak çömlekler bulunmuştur. Bu çalışma; yöredeki erozyonun çapını göstermektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: İlk defa K. Kökten tarafından 1949 yılında saptanan yerleşme yeri aynı yıl K. Kökten'in başkanlığında 2x4 m ölçülerinde bir açma ile sondajlanmıştır. Tepenin kuzey yamacındaki bu sondaj; höyüğün yüzeyinden 3.58 m'ye kadar devam etmiş; bir yapı kalıntısına rastlandığı için bitirilmiştir [Kökten 1949:816]. 1991 yılında; Madra Çayı deltasında; Altınova çevresinde jeomorfolojik araştırma yapan K. Lambrianides; konumu konusunda ayrıntılı bir bilgi verilmeyen bu yerleşme yerini bulamadığından söz etmekte; hatta böyle bir höyüğün Altınova bucağında da bilinmediğini iddia etmektedir. Eldeki verilere göre Kaymaktepe'nin; Altınova'nın güneydoğusundaki tepe olabileceğini söylemektedir.
Tabakalanma: Kökten'in verdiği bilgilerden höyükte; üç tabakanın var olduğu anlaşılmaktadır. III. tabakanın İTÇ'na ait olduğu ve tabakanın (?) altından Kalkolitik Çağ tabakasının geleceğine işaret eden bazı bulguların ortaya çıkmaya başladığı bildirilmektedir. Kalkolitik Çağ tabakası ise kazılmamıştır.
Buluntular: Çanak Çömlek: Kökten; Kalkolitik Çağ bulgularının daha alttan geleceğini işaret etmesine karşın J. Seeher burada; Kökten'in çanak çömlek parçaları arasında; açkı bezemeli bir parçadan dolayı Kumtepe I a; yuvarlatılmış ağızlı kase parçasından dolayı da Kumtepe I b kültürünün var olduğunu belirtmektedir [Seeher 1987b:549].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Kaymaktepe; ayrıntılı bilgi verilmediği için anlaşılamayan ve bu yüzden de yeri bile saptanamayan bir yerleşme yeridir. 1949 yılından 1991 yılına kadar geçen sürede bu höyük gerçekten tahrip edilmiş midir? Bunu şimdilik yanıtlayamıyoruz.


Liste'ye