©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Adatepe 2

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Adatepe 2
Türü:
Höyük
Rakım:
110 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Adana
İlçe:
Ceyhan
Köy:
Hamdili
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Adana il merkezinin ve Ceyhan İlçesi'nin 7 km doğusunda; Ceyhan-Osmaniye karayolunun güneyinde; Hamdilli Köyü ile Adatepe Köyü'nün arasında bulunmaktadır. Adatepe'nin Köyü'nün 2.4 km güneyinde; Kartalkaya Tepesi'nin güney uzantısında yer almaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Kuzeybatıda Bolkar Dağları; kuzeyde Akdağlar; doğuda Amanos Dağları'yla çevrili olan Çukurova'nın kuzey kesimindeki Yukarı Ova'dadır. Kürtkulak Geçidi'ne doğru uzanan vadiye hakim; doğal bir yükselti üzerinde olan höyük konik biçimlidir. Yaklaşık 20 m yüksekliktedir. Kuzey tarafında; olasılıkla geç devirlere ait duvar kalıntıları mevcuttur. Orta boy bir höyüktür.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: M.V. Seton-Williams yönetiminde gerçekleşen "Kilikya Yüzey Araştırması" sırasında 1951 yılında tespit edilmiştir. O dönemde yapılmış olan yüzey araştırmalarının sistemsiz olması nedeniyle; yüzeyden gelişigüzel toplama yapılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma: Kesin bilinmemekle beraber; yüzey buluntularına göre Son Neolitik-İlk Kalkolitik Çağ'a kadar olan dönemden (İlk Tunç Çağı haricinde) Bizans dönemine kadar devamlı yerleşim gördüğü sanılmaktadır. Bu tarihlemede; Mersin Yumuktepe ve Tarsus Gözlükule kazı sonuçları örnek alınmıştır.
Buluntular: Çanak Çömlek: Halaf öncesi döneme konan açkılı mallar ve gene Halaf öncesi boyalı maldan parçalar bulunduğu ileri sürülmektedir [Seton-Williams 1954:130]. Buluntular hakkında ayrıntılı bir açıklama yapılmamıştır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Son Neolitik Çağ yerleşmesinin olup olmadığı konusunda bir yorum yapmanın zor olduğu yerlerden biridir. ASPRO'da 6. evrenin ikinci yarısına konmaktadır [Hours et al. 1994:46]. Ele geçen bu az miktardaki buluntu ile; yerleşmenin en eski evresi; Son Neolitik-İlk Kalkolitik Çağ geçişli; Halaf öncesi döneme tarihlenebilir.


Liste'ye