©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Kırmızı - Acıdere Sırtları

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Kırmızı - Acıdere Sırtları
Türü:
Konaklama / İşlik Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Adıyaman
İlçe:
Samsat
Köy:
Merkez
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
AP OP

     


Yeri: Adıyaman il sınırları içinde; kent merkezinin güneydoğusundaki Samsat İlçesi'nin 3 km kadar kuzeybatısında; Kırmızı Dere ile Acıdere adlı iki dere arasında uzanan sırtlar. Günümüzde Atatürk Barajı'nın suları altında kalan bu alan tümüyle yok olmuştur. Kodu T 50 / 21.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Kuru dere ve sellerin açmış olduğu sığ ve küçük vadilerden oluşan bu yamaçlarda; çok geniş bir alanda yaklaşık 3.500 m'yi bulan ve Atatürk Barajı yapılmadan önce; Fırat Nehri'ne parelel uzanan alanda dağınık bir şekilde taş aletler ele geçmiştir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1977 yılında Atatürk Barajı'nın göl suları altında kalacak alandaki tarihi anıt ve yerleşme yerlerinin saptanması amacıyla yapılan araştırmada M. Özdoğan yönetimindeki ekip tarafından bu bölgede alet ve artıklar bulunmuştur. İşlenmemiş yumruların da oluşu bu alanın Paleolitik Çağ insanları tarafından işlik alanı ve zaman zaman da kamp yerleri olarak kullanıldığını göstermektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma:
Buluntular: Ele geçen aletler arasında Özdoğan tarafından olasılıkla Alt Paleolitik Çağ'a tarihlenen iki yüzeyli büyük yongalar ile işlenmiş çekirdek aletler bulunmaktadır. Orta Paleolitik Çağ'a konabilecek kenar düzeltili çeşitli yonga aletlerin varlığı da bu alanın uzun zaman kullanıldığını göstermektedir. Bu buluntu yeri de günümüzde Atatürk Barajı'nın göl suları altında kalmıştır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye