©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Ani

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Ani
Türü:
Tekil Buluntu Yeri
Rakım:
1480 m
Bölge:
Doğu Anadolu
İl:
Kars
İlçe:
Merkez
Köy:
Ocaklı
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
AP

     


Yeri: Kars il merkezinin kuşuçumu 42 km doğu-güneydoğusunda; Digor İlçesi'nin kuzeydoğusunda; Ocaklı (Ani) Köyü'ndeki Ani antik yerleşmesinin yakınındaki mağaraların önünde; dereye yakın kısımda.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: En yüksek noktası 2.670 m olan Alaca Dağ'ın doğu eteklerinden doğan dere; harabelerin yakınında Arpaçay ile birleşmektedir. Kökten'in bahsettiği ama adını vermediği derenin bu dere olması gerekir. Kökten; dereye yakın kısımlarda doğal mağaraların olduğunu bildirmekteyse de bu mağaralar hakkında fazla bir şey söylememektedir. 1:100.000 ölçekli haritada özellikle Ani Harabeleri'nin batı kısmında birçok mağara işaretinin varlığı görülmektedir. Buluntunun bir tabakanın içinden çıkıp çıkmadığı hakkında da bir bilgi yoktur.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: İ.K. Kökten'in 1942 yılında Ani Harabeleri civarında yaptığı araştırmada bir adet yontma taş alet ele geçmiştir.
Tabakalanma:
Buluntular: Kökten; püskürük taş olarak nitelendirdiği bazalttan 10.7x7.7x2.5 cm boyutlarında bir iki yüzeyli (el baltası) bulmuştur. Alet sürüklenmekten dolayı incelmiş ve çok yıpranmıştır. Kökten; biçimsel özelliklere dayanarak iki yüzeylinin Chelléen (yeni terimleme ile Abbevillien) tipte olduğunu ihtiyatla söylemektedir. Aletteki yoğun aşınma izlerinden aletin batıdaki Alaca Dağı'nın eteklerinden sürüklenerek buluntu yerine kadar geldiği yorumu yapılmaktadır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye