©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Kilise Tepe / Maltepe

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Kilise Tepe / Maltepe
Türü:
Höyük
Rakım:
300 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Mersin
İlçe:
Mut
Köy:
Kışlaköy
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Mersin İli; Mut İlçesi'nin yaklaşık 20.5 km güneydoğusunda; Silifke İlçesi'nin yaklaşık 36 km kuzeybatısında; Kışlaköy Köyü'nün 1 km kuzeyindedir. Silifke-Mut karayolu höyüğün uzak kuzeyinden geçmektedir. Ulaşımı kolaydır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Göksu Nehri üzerinde Silifke'nin 10 km ötesinde gerçekleştirilen Kayraktepe Baraj gölünün suları altında; yakınındaki Çingene Tepe ile birlikte kalacak olan höyük; Maltepe (Mut) adıyla da bilinmektedir. Nehrin karşı batı yakasında Çingene Tepe'nin güneyinde Maltepe adlı bir başka yerleşme yeri bulunmaktadır. Çevre köylüleri de esas adının Kilise Tepe olduğunu belirtmişlerdir. 1:25.000 ölçekli haritada da bu isimle anılmaktadır. Tepe Göksu Nehri'nin oluşturduğu dar vadiye hakim pozisyonda; üstü düz; sarp yamaçlı konglerematik bir yükseltinin üzerinde bulunmaktadır. Bu kayalığın kuzey eteğinde tatlı bir su kaynağı yer almaktadır. Yerleşim yerinin yaklaşık 20 m kalınlığında bir kültür toprağı barındırdığı ilerisürülmektedir. Batı kesiminden geçen Kurtsuyu adlı dere aşağıda Göksu ile birleşmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: J. Mellaart tarafından Maltepe adıyla bilim dünyasına; Demir Çağ; MÖ 2. bin yıl ve MÖ 3. bin yıl yerleşmelerine ait bulguları ile beraber tanıtılan [Mellaart 1954:har.3] bu yerleşme yerinde D.H. French 1965 yılında yüzey toplaması yapmış ve höyüğü Kilise Tepe adıyla bildirmiştir. J. Mellaart; tepenin yüzeyinde Kalkolitik Çağ varlığını da işaret etmekteyse de kazılan kısımda bu tabakaya rastlanmamıştır. Höyük; Kayraktepe Baraj gölünün suları altında kalacağından İngiliz Arkeoloji Enstitüsü ve Silifke Müzesi'nin ortak gerçekleştirdikleri çalışma ile 1994-1998 yıllarında J. N. Postgate yönetiminde kazılmıştır. İlk yıllarda tepenin üst düzlüğündeki açmalara; kuzeybatı kesimindeki tabakalaşmaya yönelik kazı eşlik etmiştir. Yazılı tarihöncesi tabakalar; bu kesimde yer alan H20 karesinde saptanmıştır.
Tabakalanma: Şüpheli Neolitik Çağ dışında İlk Tunç Çağı ve MÖ 2. bin yıl tabakalarının var olduğu yüzey buluntuları ile anlaşılmaktadır.
Buluntular: Çanak Çömlek: Mellaart; bu höyükte Neolitik Çağ'a tarihlenebilecek Mersin Yumuktepe Neolitik Çağ tabakalarında ortaya çıkan mal gruplarından (Koyu Yüzlü Açkılı mal ve Çizi bezemeli mal grubu) çanak çömlek parçalarının var olduğunu bildirmektedir [Mellaart 1958a:91]. Çizi bezemeli bu mal grubundan parçalara ise French tesadüf etmemiştir [French 1965c:186]. Yontma Taş: Mellaart Neolitik Çağ'a tarihlenen Ilıcapınar (Konya) ve Yumuktepe (Mersin)'de görülen obsidiyen endüstrisinin benzerlerinin bu höyükte var olduğuna dikkat çekmektedir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Maltepe de; özellikle Neolitik Çağ açısından; tekrar toplama yapılıp araştırılması gereken yerlerden biridir. ASPRO'da 6. evreye; düzeltilmemiş tarihlerle GÖ 7.600-7.000 yılları arasına [Hours et al. 1994:231] konmaktadır.


Liste'ye