©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Menekşe Çatağı

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Menekşe Çatağı
Türü:
Höyük
Rakım:
7 m
Bölge:
Marmara
İl:
Tekirdağ
İlçe:
Merkez
Köy:
Gazioğlu
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Orta

     


Tekirdağ il merkezinin yaklaşık 12 km doğusunda; Marmara Denizi kıyısında; kayalık bir taraçanın üzerinde yer alan; bir dere tarafından kuzey-güney doğrultusunda ikiye bölünmüş; yayvan bir höyüktür. Bu bakımdan Batı ve Doğu Höyüğü adlarıyla anılmaktadır. Her iki tepenin güney kesiminin deniz tarafından yendiği belirtilmektedir. 1993 yılından günümüze kadar Tekirdağ Müzesi adına kazılan bu yerde; Orta Kalkolitik Çağ yerleşmesine 3 m yükseklikte; 100x60 m ölçülerindeki Batı Höyük'te rastlanmıştır. 17 U açmasındaki çok sınırlı bir alanda dal-örgü evlerle; içlerinde ahşap dikme izleri olan kerpiç duvarlı yapılar bulunmuşsa da; plan elde edilememiştir. MÖ 4500'e tarihlenmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Yeri: Tekirdağ il merkezinin 12 km doğusunda; Tekirdağ-İstanbul karayolunun 50 m güneyinde; Marmara Denizi kıyısındaki kayalık taraçaların üzerinde; Menekşe Deresi'nin her iki yanındadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Menekşe Deresi'nin her iki yanında yer alan yayvan biçimli tepeler; doğu ve batı olarak isimlendirilir. Doğu ve Batı höyüklerinin bulunduğu kesimde Marmara kıyısı 10 m yüksekliğinde kumtaşı kayalarından meydana gelmiş bir yalıyar oluşturmaktadır. Yalıyarın altında küçük kumsallar vardır. Höyük yakınlarında iki tatlı su kaynağı bulunur. Batı höyük 100x60x3 m boyutlarındadır. Doğu höyüğün olduğu kısımda iki yükselti vardır. Biri derenin hemen doğusunda 60 m çapında 2 m yüksekliğindedir. Diğeri derenin 200 m doğusunda yayvan bir yükseltidir. Doğu yerleşmesinin bir kısmı Marmara Denizi tarafından kesilmiştir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye