©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Misis

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Misis
Türü:
Höyük
Rakım:
50 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Adana
İlçe:
Merkez
Köy:
Yakapınar
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:

     


Adana il merkezinin doğusunda; Yakapınar (Misis) Nahiyesi'nin içindedir. Antik bir kent olduğu için tüm turistik haritalarda gösterilmektedir. Belki bu açıdan alt şehir ile birlikte yörenin hemen hemen her döneminde önemli bir yerleşme merkezi olmuştur. Misis'in tarihöncesi tabakalarının kalın dolgulara sahip olduğu görülmektedir. 1951 yılında M.V. Seton-Williams yönetiminde gerçekleştirilen yüzey araştırmasında tepe ve çevresi dikkatle taranmış; elde edilen çanak çömleklerden Kalkolitik Çağ'dan İslam Dönemi'ne kadar yerleşim gördüğü anlaşılmıştır. Buradan toplanan yalın mal ile metalik mal örneklerinin İTÇ'ye ait olduğu belirtilmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Yeri: Adana il merkezinin doğusunda; Yakapınar (Misis) Nahiyesi'nin içindedir. Antik bir kent olduğu için tüm turistik haritalarda gösterilmektedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Ceyhan Nehri'nin yanında; Ceyhan'ı yukardan gören doğal bir sırt üzerindedir. Oldukça büyük bir höyüktür. Ceyhan Nehri'nin her iki tarafında ama daha çok batı tarafında yer alan Roma ve Bizans dönemi büyük antik kentidir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye