©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Sirkeli

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Sirkeli
Türü:
Höyük
Rakım:
80 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Adana
İlçe:
Ceyhan
Köy:
Sirkeli
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Orta

     


Adana il merkezinin doğusunda; Ceyhan İlçesi'nin 5 km batısında; Ceyhan-Yakapınar karayolunun üzerindedir. Bahçe, Feke ve Kilikya Kapıları olarak bilinen gecitler arasındaki karayollarının kesişme noktasındadır. Çok büyük bir höyüktür. 1936 yılında G. Garstang yönetiminde sondaj niteliğinde kazılmıştır. Özellikle MÖ 2. bin yıl ve Geç Hitit yerleşmesi olarak ün kazanmıştır. 1951 yılında M.V. Seton-Williams. yönetiminde araştırılmıştır. Yerleşme yerinin Kalkolitik Çağ'dan Roma Dönemi'ne kadar kesintisiz iskan edildiği tahmin edilmektedir. Yoğun olarak, Coba malına ait çanak çömlek parçaları bulunmuştur. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır. 2011 yılı çalışmaları sonucunda Kalkolitik Çağ'a tarihlenen çanak çömlekler bulunmuştur. Bunlar, saman yüzlü mal grubu, Ubaid benzeri boyalı mal grubu, koyu yüzlü açkılı ve kaba mal gruplarıdır. Bunların arasında kase, saklama ve pişirme kapları yaygındır [Novak-Kozal 2013:416].
Yeri: Adana İli'nin 40 km doğusunda, Ceyhan İlçesi'ne bağlı Sirkeli Köyü'nde, doğu-batı ve kuzey-güney yönlerindeki antik ticaret yolları üzerinde yer alır [Novak et al. 2009:297].
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Sirkeli Köyü'nden geçen Ceyhan Nehri, tarihi Bağdat demiryolu ve modern yol ile köyün yakınlarında bulunan Ortaçağ'a ait Yılan Kalesi höyüğün önemli bir konumda bulunduğunu vurgulamaktadır [Novak et al. 2009:297].
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye