©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Taraççı

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Taraççı
Türü:
Höyük
Rakım:
21 m
Bölge:
Marmara
İl:
Balıkesir
İlçe:
Gönen
Köy:
Körpeağaç
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:

     


Balıkesir il merkezinin kuzeyinde; Gönen'e bağlı Körpeağaç Köyü'nün 2.5 km batısında; Ayvalıdere Köyü'nün yakınında Gönen Çayı kıyısında yer alır. Bu alan Halkalı Mevkii olarak da bilinmektedir. 1989 yılında M. Özdoğan tarafından yapılan Balıkesir İli yüzey araştırmasında saptanmıştır. Geç Fikirtepe (Yarımburgaz 4); Beşiktepe; Kumtepe Ib; İlk Tunç Çağı; Troya I ve Klasik Çağ malzemeleri toplanmıştır. Kodu H 7 / 6. Höyük, 2010 yılında Yalçıklı tarafından gerçekleştirilen yüzey araştırmasında tekrar incelenmiştir. Höyüğün tepe ve doğu bölgesinde yoğun miktarda Neolitik ve Kalkolitik Çağ'a ait çanak çömlek parçaları, batı kesiminde ise İTÇ'ye ait çanak çömlek parçaları ele geçmiştir. Alandan Kalkolitik / İTÇ'ye ait bir adet sağlam taş alet bulunmuş ve envanterlik buluntu olarak Bandırma Müzesi'ne teslim edilmiştir [Yalçıklı 2012:213].
Yeri: Balıkesir'in kuzeyinde; Gönen'e bağlı Körpeağaç Köyü'nün 2.5 km batısında; Ayvalıdere Köyü'nün yakınında; Gönen Çayı kıyısında yer alır. Bu alan Halkalı Mevkii olarak da bilinmektedir. Kodu H 7 / 6.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Olasılıkla son zamanlarda tahrip edilmiştir. Bölgede pek çok yerleşme yeri grayder ile dağıtılmıştır. Höyük konisinin yok olduğu söylenmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye