©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Tell Hasanuşağı

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Tell Hasanuşağı
Türü:
Höyük
Rakım:
180 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Hatay
İlçe:
Reyhanlı
Köy:
Hasanuşağı
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Hatay il merkezinin 26.5 km kuzeydoğusunda; Reyhanlı İlçesi'nin yaklaşık 14 km batı-kuzeybatısında; Hasanuşağı ile Ömercedit köyleri arasında yer almaktadır. Höyüğün 500 m kuzeyinde Hasanuşağı al Daı'ah yerleşmesi vardır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Amik Ovası'nda; Amik Gölü'nün doğu tarafında yer alan höyüğün çevresi ekilebilir arazi ile kaplıdır. Basamaklı terasları olan büyük ve yüksek bir höyüktür. Boyutları verilmemektedir. Batı kısmında hafif bir çöküntü bulunmaktadır. Alt tabakalarının günümüz ova seviyesinden daha altta olduğu sanılmaktadır. Yüzey araştırmasının yapıldığı 1933'lü yıllarda yağmurlu mevsimde höyüğün çevresinde bataklıklar oluşmaktadır. Çevresinde tatlı su kaynağının var olup olmadığı söylenmemektedir. Höyüğün diğer adının Yerkuyu olduğu belirtilmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1936 yılında Chicago Üniversitesi; Doğu Bilimleri Enstitüsü'nün Suriye Yüzey Araştırması çerçevesinde Braidwood başkanlığında yapılan yüzey araştırmasında bulunmuştur.
Tabakalanma: Kesin bilinmemekle beraber; yüzey toplamasından elde edilen çanak çömlek parçalarının analizinden; aynı yöredeki Tell el Cüdeyde kazısında bulunan tabakalanma ve bulgulara dayanarak; Neolitik Çağ'dan Orta Çağ'a kadar kesintisiz yerleşim gördüğü sonucu çıkartılmaktadır.
Buluntular: Çanak Çömlek: Tell el Cüdeyde'nin XIV. tabakasında ele geçen Koyu Yüzlü Açkılı maldan çanak çömlek parçaları tepenin yüzeyinde bulunmuştur [Braidwood 1937:30]. Olasılıkla toplamanın sistemli yapılmamasından bu tür çanak çömleğin tepenin ne tarafında bulunduğu anlaşılmamıştır (Koyu Yüzlü Açkılı mal için bak. Tell el Cüdeyde).
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Amik Ovası kültür silsilesinde; Amik Ovası A-B evrelerine tarihlenen bir yerleşmenin; höyüğün en alt tabakasında olduğu sanılmaktadır. ASPRO'da; diğer Amik Ovası A-B evresi yerleşme yerleri gibi; 5/6 evresi içinde değerlendirilmektedir [Hours et al. 1994:161].


Liste'ye