©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Tırmıl Tepe

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Tırmıl Tepe
Türü:
Höyük
Rakım:
140 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Mersin
İlçe:
Merkez
Köy:
Çilek
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Mersin il merkezinin kuzeydoğusunda; Mersin-Tarsus tren ve karayolunun kuzeyinde Çilek Mahallesi'nde yer almaktadır. 1:200.000 ölçekli paftada gösterilmektedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Turmil; Termil olarak da geçen bu yer; 12 m yüksekliğinde; 30 m çapında; üstü düz olan bir höyüktür. Höyüğün yamaçlarında modern yapılar; tepenin üstünde büyük taşlardan yapılmış; geç devre tarihlenen bir yapıya ait kalıntılar mevcuttur. Bu kalıntılardan dolayı ticaret yolu üzerinde bir tahkimat yeri olduğu sanılmaktadır. Mersin ile Tarsus arasındaki Kale-i Hebelleç adlı kalenin burası olduğu tahmin edilmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1951 yılında; M.V. Seton-Williams başkanlığında gerçekleştirilen Kilikya Yüzey Araştırması'nda tespit edilmiştir.
Tabakalanma: Yüzeyden toplanan çanak çömlek parçaları; Mersin Yumuktepe bulgularına göre; Kalkolitik Çağ'dan Ortaçağ'a kadar tarihlenmiştir.
Buluntular: Çanak Çömlek: Seton-Williams; tepenin yüzeyinden Halaf öncesi ve geçiş dönemine ait boyalı mallardan parçalar bulunduğunu bildirmektedir [Seton-Williams 1954:130]. Buluntular açısından başka bilgi verilmemektedir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Buluntulara dayanarak bu höyükte bir Son Neolitik Çağ-İlk Kalkolitik Çağ Halaf öncesi döneme tarihlenen bir tabakanın varlığı kabul edilebilir. ASPRO'da 6/2. evre içinde değerlendirilmektedir [Hours et al. 1994].


Liste'ye