©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Tille

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Tille
Türü:
Höyük
Rakım:
470 m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Adıyaman
İlçe:
Kahta
Köy:
Geldibuldu
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:

     


Adıyaman il merkezinin doğusunda; Atatürk Barajı yapılmadan önce Fırat Nehri'nin batı kıyısında yer alan küçük bir höyüktür. Günümüzde baraj gölünün altında kalmıştır. M. Özdoğan yönetimindeki araştırmada yüzeyinden çok az sayıda İTÇ çanak çömlek parçaları toplanmıştır. D.H. French tarafından bu höyükte gerçekleştirilen kazıda var olduğu sanılan İlk Tunç Çağı tabakasına erişilmemiştir. Höyüğün kuzeybatı köşesindeki alanda STÇ katları içinde karışık olarak İTÇ malzemesi de çıktığı belirtilmektedir. Geç dönem yerleşimlerinin İTÇ yerleşimini örttüğü düşünülmüştür. Adıyaman'dan Şanlıurfa yöresine Fırat'ı aşarak geçilebilecek noktada yer almaktadır. Yörenin önemli höyükleri arasındadır. Kodu S 52 / 11.
Yeri: Tille Höyük, Fırat'ın batı yakasında, Adıyaman'ın doğusunda nehrin geçildiği modern yola yakın bir noktada yer almaktadır [Summers 1998:399]. Günümüzde üzerinde Geldibuldu (Tille) Köyü bulunmaktadır. Köy, Urfa-Diyarbakır karayolunun kuzeyinde, Kahta'nın yaklaşık 30 km doğusunda, höyüğün doğu, batı ve güney yamaçlarındaki 17 haneden oluşan küçük bir yerleşmedir [Moore 1993:199].
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Tille'nin kuzeyinde bulunan yüksek ve zorlu dağlar Adıyaman'ı Malatya Bölgesi'nden ayırırken; Fırat, derin kayalıklar arasında akmaktadır. Güneyde ise nehir, benzer biçimde, Samsat Bölgesi'ndeki açık alana kadar yüksek kayalıklar arasında hapsolmuş gibi akmaktadır [Summers 1998:399]. Fırat Nehri'ne karışan bir akarsu tarafından oluşturulmuş dar ve derin dere yatağının kenarında yer alan höyük, doğu terası dahil olmak üzere yaklaşık 200x140 m bir alanı kaplamaktadır. Ovadan yüksekliği 26 m'ye ulaşır. Höyüğün konik kısmının taban çapı yaklaşık 130 m'dir ve kazı başlamadan önce düz tepe 40x33 m olarak ölçülmüştür [Moore 1993:199].
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye