©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Üçtepe / Kerh

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Üçtepe / Kerh
Türü:
Höyük
Rakım:
614 m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Diyarbakır
İlçe:
Bismil
Köy:
Üçtepe
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
İlk Orta Son

     


Diyarbakır il merkezinin 40 km güneydoğusunda; Bismil'in 10 km güneybatısında; eski Kerh-i Dicle Köyü'nün (günümüzde Üçtepe) hemen 300 m batısındadır. Dicle Nehri'nin kollarından biri olan Göksu Çayı; höyüğün batısından geçmektedir. Alttaki konglomera taban yükselti ile beraber 44 m yüksekliğinde; 200x180 m çapındadır. 1865 yılında; yüzeyinden ele geçen iki Assur stelinden dolayı ünlenen bu yerleşme; 1988 yılında V. Sevin başkanlığında kazılmaya başlanmıştır. Kazı; geç devirlere tarihlenen tabakalarda gerçekleştirilmektedir. Buna karşın; Halaf Dönemi'nden başlayarak İTÇ'de de yerleşilmiş olduğu; ayrıntılarıyla yayınlanmamış yüzey bulgularından saptanmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Yeri: Diyarbakır il merkezinin 40 km güneydoğusunda; Bismil İlçesi'nin 10 km batı-güneybatısında; günümüzde Üçtepe olarak ismi değiştirilen eski Kerh ya da Kerh-i Dicle Köyü'nün hemen (200-300 m) batısındadır [Sevin 1990:res.2].
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Dicle Nehri'nin kollarından Göksü Çayı'nın batı kıyısındaki höyük; konglemeratik yükselti üzerinde yer almaktadır. Bu doğal tepe ile beraber 44 m yüksekliğindedir. Boyut olarak 200x180 m boyutları verilmektedir [Sevin 1990:103-104]. Göksü Vadisi'ne hakim noktada olan höyük; güneyden kuzeye doğru giderek alçalan oval bir tepe görünümündedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye