©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Yağlık / Yağlak

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Yağlık / Yağlak
Türü:
Mağara
Rakım:
1000 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Kahramanmaraş
İlçe:
Merkez
Köy:
Döngel
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
İTÇ II

     


Kahramanmaraş il merkezinin kuşuçumu 38 km kuzeybatısındaki Döngel Köyü'nün doğusunda yer alan mağaraya 800 m'lik tırmanışla ulaşılmaktadır. Ağzı güneydoğuya bakan mağara yerleşmeye çok elverişlidir. Mağaranın içinde K. Kökten yönetiminde açılan 3x4 m boyutlarındaki sondaj açmasında yüzeyden 110 cm kadar killi; siyah renkte toprak tabakası içinden K. Kökten'e göre Bakır Çağı'na (İTÇ II evresi ?) ait çanak çömlek parçaları çıkmıştır. Buluntular konusunda ayrıntılı bilgi verilmemektedir.
Yeri: Kahramanmaraş il merkezinin kuşuçumu 38 km kuzeybatısındaki Döngel Köyü'nün doğusunda yer alan mağaraya 800 m'lik tırmanışla ulaşılmaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Yağlık Mağarası çevresindeki Keleblik (Güvercinlik); Develik; Örülü; Direkli; Orta mağaraları; Yassıkarınca; Tütünlü; İsli mağaraları gibi yüksek kayalık ve derin vadilerle kaplı bir alanda yer almaktadır. Çevre karstik bir arazidir. Mağaranın ağzı güneydoğuya bakmaktadır. Kuzeyden gelen soğuk rüzgarların dağlarla kesilmesi yüzünden kış aylarında yumuşak bir iklime sahip olduğu söylenmektedir. Mağara ağzı 10 m genişliğinde ve 5 m yüksekliğindedir. Mağaranın olasılıkla yerel ismi bazı kaynaklarda Yağlık bazı kaynaklarda Yağlak olarak geçmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye