©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Bakla Tepe

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Bakla Tepe
Türü:
Höyük
Rakım:
70 m
Bölge:
Ege
İl:
İzmir
İlçe:
Menderes
Köy:
Bulgurca
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Son

     


İzmir il merkezinin kuşuçumu 30 km güneyinde; 1998 yılında Tahtalı Baraj yüzünden kaldırılan Bulgurca Çiftlik Köyü'nün hemen kuzey yanında yer alan kayalık tepedir. Bakla tarımı yapıldığı için yörede bu isimle anılmaktadır. Yakınından Tahtalı (Dereboğazı) Çayı geçmektedir. Tahtalı Çayı üzerine yapılacak barajdan etkileneceği için 1995 yılından itibaren H. Erkanal ve T. Özkan yönetiminde kazılmaya başlanmıştır. İlk olarak 1984 yılında N. Tuna tarafından keşfedilip Bulgurca Höyüğü olarak tanıtılan bu yerde R. Meriç de yüzey araştırması yapmış ve Kumtepe I b türü Son Kalkolitik Çağ çanak çömlekleri toplamıştır. Kazıda henüz bu tabakaya (?) inilmemiştir. Kodu R 5 / 8. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Yeri: İzmir il merkezinin kuşuçumu 30 km güneyinde; 1998 yılında Tahtalı Baraj yüzünden kaldırılan Bulgurca Çiftlik Köyü'nün hemen kuzey yanında yer alan kayalık tepedir. Üzerinde bakla zıraatı yapıldığı için çevrede bu isimle anılmaktadır [Erkanal-Özkan 1997: 262]. Bulgurca Çayı'nın doğu kesiminde yer alan bu kayalık tepedeki yazılı tarihöncesi yerleşmelerin köyün altında da devam ettiği gerçekleştirilen küçük sondajlarla saptanmıştır [Erkanal-Özkan 2000:263].
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Doğudan batıya doğru tedrici olarak yükselip; batıda aniden düşerek dikçe bir yamaç oluşturan ve yaklaşık 20 m yüksekliğinde 250 m çapında boyut veren doğal tepe; batısından geçen Tahtalı Çayı ve Cumaovası'nın verimli toprakları ile mükemmel bir yurt yeri olma özelliği taşımaktadır. Tepenin üstünde 70 m çapında düz bir alan vardır. Su açısından zengin olan Cumaovası'nın; bu tepenin yakınında eski bir göl yatağı gibi bir çukurluğa sahip olması; yerleşmelerin olduğu dönemlerde belki bir tatlı su gölünün burada olabileceğinin göstergesidir. Ova; kuzeye İzmir'e doğru uzanarak körfez ile güneydoğuda Torbalı'ya doğru uzanarak Küçük Menderes Vadisi ile birleşmektedir. Tahtalı Çayı ise güneybatıdaki tepelerin arasından geçip Gümüldür Koyu'na dökülmektedir. Kayalığın; MÖ 4 ve 3. bin yıllarında körfezler ve koylarla çevrili bir alanda; deniz ticaret yolu üzerinde yer aldığı rahatlıkla iddia edilebilir. Zengin buluntularının varlığı bu ticarete bağlanabilir. Kayalık tepe üstündeki büyük tahribat 1. Dünya Savaşı sırasında askerler tarafından gerçekleştirilmiş; tepenin batı kesiminde büyük bir top çukuru açılmıştır. Daha sonra bu çukurun köylüler tarafından; yakındaki Klasik Dönem yerleşmesinden taşınan toprakla doldurulması kazıda başta tabaka karışıklıklara yol açmıştır [Erkanal-Özkanlı 1997:263]. Bulgurca Köyü evlerinin temellerinin; alttaki yerleşim kalıntılarını kısmen bozduğu da son araştırmalarla anlaşılmıştır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye