©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Belpınar Karain

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Belpınar Karain
Türü:
Mağara
Rakım:
m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Antalya
İlçe:
Kemer
Köy:
Beldibi
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
EP

     


Yeri: Antalya il merkezinin güneybatısında; Beldibi Köyü'nün kuzeybatısında; Belbaşı'nın bulunduğu kayalıkların arkasında yer alan Belpınar Deresi'nin oluşturduğu vadinin kuzey kıyısında; yer alan küçük mağara. Adı; Bostancı tarafından Karain Mağarası olarak gösterilmektedir. Kumbucağı Kaya Sığınağı'ndan yürüyerek 3 km mesafededir. Antalya'daki Karain Mağarası ile karışmaması için Belpınar Karain adı tarafımızdan verilmiştir. Bu buluntu yeri yukarıdaki şematik planda yaklaşık olarak gösterilmiştir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Mağaranın biraz doğusunda içinde duvar resimlerinin olduğu Yatakyeri adlı bir kaya sığınağının var olduğu Beldibi köylüleri tarafından Bostancı'ya bildirilmiştir. Bostancı bu sığınak ve resimleri konusunda hiç bir bilgi vermemekte; son yayınlarında ise buradan hiç bahsetmemektedir. Bu açıdan Yatakyeri bir buluntu yeri olarak ayrıca tanıtılmamıştır. Karain mağarasının boyutları ve oluşumu hakkında da herhangi bir açıklama yoktur. Mağaranın adının yöresel bir isim olduğu kabul edilebilir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1959 yılında Enver Bostancı'nın araştırması ile bulunmuştur. Mağarada olasılıkla deneme mahiyetinde küçük bir kazı yapıldığı bildirilmekteyse de bu kazı ve buluntuları konusunda herhangi bir bilgi; arkeoloji dünyasına tanıtılmamıştır. Mağaranın içinde kaya üzerine oyularak yapılmış bir geyik figürünün günümüze sadece boynuzları gelebilmiştir. Bu kayanın çıkıntılı kısmının kaidesi; damlayan sular tesiri ile bir hayvanın vücut ve kafasına benzemiştir. Bu yüzden bir define işareti diye; defineciler tarafından kırılmıştır. Bostancı bir yayınında kırmızı okr boya ile haç biçimli şematik resimlerin varlığından da söz etmektedir [Bostancı 1975c:69;3 no'lu dip not]. Bu resimlerin Karain Mağarası'na mı yoksa Yatakyeri Kaya Sığınağına mı ait olduğu sorusuna cevap vermek çok zordur. Bu açıdan yörede yeni yüzey araştırmalarının yapılması gerekmektedir.
Tabakalanma:
Buluntular: Bostancı mağaranın önünde köylülerin yaptıkları kazı çukurundan dilgi ve çekirdeklerden oluşan çakmaktaşı mikrolit bulgular ele geçirmiştir. İçlerinde geometrik aletler bulunamamıştır. Araştırmacı; bu aletlerin çevrede dolaşan Mezolitik/Epipaleolitik avcılar tarafından bırakılmış olduklarını ileri sürmektedir. Aletlerin biçimsel özellikleri hakkında bir bilgi aktarılmamaktadır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye