©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Ber Ava Şikefte

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Ber Ava Şikefte
Türü:
Kaya Sığınağı ve Dağınık Buluntu Yeri
Rakım:
1000 m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Siirt
İlçe:
Eruh
Köy:
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Çanak Çömleksiz

     


Yeri: Siirt il merkezinin güneydoğusunda; Siirt-Şırnak Karayolu'nun kuzeyinde; Siirt'ten karayolu ile 58.9 km uzaktadır. Bu buluntu yerinin tam nerede olduğu haritada gösterilmemektedir. Siirt-Eruh arası 54 km olduğuna göre bu yerin yaklaşık olarak Eruh İlçesi'nin 3.5-4 km güneydoğusunda olması gerekmektedir. Yola yakın olduğu tahmin edilmektedir. Benedict'in yayınındaki haritada gösterilmemektedir. Kodu T 65 / 1.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Yazlıca Dağları'nın batı eteklerinde bir kaya sığınağıdır. Obsidien ve çakmaktaşı yontma taş endüstrisi örnekleri; kaya sığınağının hemen önündeki yamaçta ve yamacın altındaki tarlalarda dağınık bir şekilde bulunmaktadır. Malzemenin tarlalardaki dağılımı 90x60 m'lik bir alanı kapsamaktadır. Buluntular yamaçta tarla kotundan 20 m yüksekliğe kadar toplanabilmektedir. Buluntu yerinin olduğu kısımda dağ sıralarının arasında dar ovalar ve havzalar bulunmaktadır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1963 yılında Diyarbakır-Şanlıurfa ve Siirt il sınırları içinde; İlk Üretimci Topluluklar'ın yerleşme yerlerini saptamak amacıyla gerçekleştirilen yüzey araştırmasında tespit edilmiştir. Muhtemelen Siirt'en Şırnak'a giderken; karayolunun kuzeyinde kaya sığınağının görülmesi üzerine çevre araştırılmış ve bu dağınık buluntu alanı tespit edilmiştir.
Tabakalanma: Kaya sığınağının içinde ve önündeki tarlalarda herhangi bir kazı yapılmadığı için tabakalanması bilinmemektedir. Çanak çömlek buluntularının yalnız çok geç devirleri göstermesi ve yontma taş endüstrisinin özellikleri; burada bir Çanak Çömleksiz Neolitik Çağ yerleşmesi ile karşı karşıya olduğumuzu göstermektedir.
Buluntular: Yontma Taş: Endüstrinin çoğunluğu çakmaktaşı çok azı obsidiyendendir. Obsidiyen çekirdekler ve çekirdek yenileme parçaları mevcuttur. Dilgilerin iyi bir işçilikle yapıldıkları ve genelde düzeltisiz olarak kullanıldıkları görülmektedir. Obsidiyenin %40'ını yongalar oluşturmaktadır. Kazıyıcılar ağır kullanım aşınımı gösterirler. Yarımay; üçgen ve yamuk biçimli geometrik aletler bulunmaktadır. Çakmaktaşının hammadde olarak kullanıldığı malzeme içinde kazıyıcıların iyi bir işçilikte yapıldıkları gözlenmektedir. Alandan 976 adet alet ve artığı toplanabilmiştir. Piramit biçimli çekirdekler vardır. Dışbükey dilgi ön kazıyıcılar; yuvarlak yonga kazıyıcılar endüstrinin diğer örneklerini teşkil etmektedir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Sürtme taş endüstrisi örneklerinin bulunmadığı bu yerleşme yeri; yontma taş endüstrisinin özellikleri bakımından Balkan-Atlı tarafından Neolitik Çağ yerleşmesi olarak [Balkan-Atlı 1994:100-101] tanımlanmıştır.


Liste'ye