©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Boz 1 / Bozhöyük

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Boz 1 / Bozhöyük
Türü:
Höyük
Rakım:
100 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Adana
İlçe:
Ceyhan
Köy:
Günyazı
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Adana il merkezinin doğusunda; Ceyhan İlçesi'nin kuzeydoğusunda; Ceyhan-Toprakkale karayolu ile tren yolunun arasında; Günyazı (Veysiye) İstasyonu'ndan Yassıca Köyü'ne giden toprak yolun kuzeyindedir. Yerel olarak Kuyruklu Tepe adıyla bilinmektedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Yerleşme yeri; Çukurova'nın üst kısmının önemli ve büyük höyüklerinden biridir. Yanyana iki tepe şeklindedir. Biri yaklaşık olarak 40 m yüksekliğinde; üstü düz; yamaçları basamaklı bir tepedir. Diğerinin ise daha batıda; 15 m yüksekliğinde olduğu görülmektedir. 1951 yılında küçük olan tepede tarım yapıldığı bildirilmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1951 yılında; Kilikya Yüzey Araştırması'nda M.V. Seton-Williams tarafından saptanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma: Seton-Williams'a göre Kalkolitik Çağ'dan İslam Dönemi'ne kadar yerleşim görmüştür.
Buluntular: Çanak Çömlek: Seton-Williams; Kilikya Yüzey Araştırması'nın sonuçlarını yayınladığı raporunda; Halaf öncesine koyduğu Açkılı ve Erken Boyalı mal örneklerin burada olduğunu bildirmektedir [Seton-Williams 1954:130].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: ASPRO'da Amik Ovası B evresi; Mersin Yumuktepe XXVI-XXIV. tabakaları ve Coba Höyük/Sakçegözü I. tabaka bulguları benzerlerine dayanarak bu yerleşme yerinde; GÖ 7.600-7.000 yılları arasına konabilecek bir tabakanın var olabileceği ileri sürülmektedir [Hours et al. 1994:87]. Höyüğün yeri ve büyüklüğü; gerçekten ilk yerleşmenin Son Neolitik-İlk Kalkolitik Çağ'a kadar geri götürülebileceği fikrini uyandırmaktadır.


Liste'ye