©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Akarçay Tepe

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Akarçay Tepe
Türü:
Höyük
Rakım:
355 m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Şanlıurfa
İlçe:
Birecik
Köy:
Akarçay
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:

     


Şanlıurfa il merkezinin güneybatısında; Birecik İlçesi'nin güneyinde; Akarçay Köyü'nün kısmen altında kısmen de batısında uzanmaktadır. Uzun bir höyük olan yerleşme, doğu-batı yönünde 350 m, kuzey-güney yönünde ise 150 m'dir. 5.25 hektar büyüklüğe ve yaklaşık 2 m yüksekliğe sahiptir. Su Deresi tarafından bölünmüş alüvyal alanda bulunmaktadır. Kısmen Akarçay Köyü'nün altındadır. Yerleşmede Akeramik Neolitik, Çanak Çömlekli Neolitik, Geç Obeid, Geç Kalkolitik ve Demir Çağı tespit edilmiştir. Höyük, Demir Çağı'nda 0.5 hektarlık bir alana yayılmaktaydı. Yerleşmenin dış tarafı baraj altında kalacaktır [Algaze et al. 1994:56].
Yeri: Şanlıurfa il merkezinin batısında; Birecik İlçesi'nin güneyinde; Akarçay Köyü'nün hemen batısında ve kısmen altında uzanmaktadır. Köyün İlköğretim okulu kısmen höyük üzerindedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Fırat Nehri'nin doğu yakasında; Fırat Nehri'nin küçük bir kolu olan Su Deresi'nin güneyinde; alüvyal dolgunun üst kısmında yer alır. Alçak iki tepeden oluşan höyük; kuzey-güney yönünde 150 m; doğu-batı yönünde 350 m boyutlarındadır. Yüksekliği ise ancak 2 m'ye ulaşmaktadır. Yakınında su kaynağı vardır. Çevresinde Neolitik dönem yerleşmesine hammadde sağlayan çakmaktaşı kaynakları; kireçli oluşumlar yer almaktadır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye