©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Hayaz Höyük

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Hayaz Höyük
Türü:
Höyük
Rakım:
380 m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Adıyaman
İlçe:
Samsat
Köy:
Hayaz
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:

     


Yeri: Höyük; Adıyaman il merkezinin güneyinde; eski Samsat İlçesi'nin 17 km batısında; günümüzde Atatürk Baraj Gölü tarafından su altında bırakılan eski Hayaz Köyü'nün hemen altında bulunmaktaydı. Su altında kalmadan önce Hayaz Köyü'ne ulaşmak çok zordu. Samsat'tan gelen yol Kalburcu Çayı'nda kesilmekteydi.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Atatürk Baraj Gölü oluşmadan önce akan Fırat Nehri ile bu nehre kuzeyden gelerek karışan Kalburcu Çayı'nın birleştiği noktada yer alan Herik Tepesi arasında; hafif tümsü bir yükseltinin Fırat Nehri'ne bakan burnunda yer alan höyüğün batı ve kısmen güney terası üzerinde; baraj gölü suları altında kalmadan önce Hayaz Köyü bulunmaktaydı. Bu köyde oturanlar toprak ve taş elde etmek amacıyla höyükte tahribat yapmışlardı. Yaklaşık 90 m çapında; 9 m yüksekliğinde orta boy bir höyük olan Hayaz iki nehrin birleştiği yerde olması açısından; yerleşmeye uygun bir konumdaydı. Kazı yapıldığı sıralarda yakınında pınar bulunmamakta; burayı yurt yeri olarak seçenler su ihtiyaçlarını yaz kış akan Kalburcu ve Fırat Nehri'nden temin etmişlerdir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1975 yılında saptanan höyükte, 1977 yılında yapılan yüzey araştırmasında özellikle Neolitik Çağ'a tarihlenen yonga taş endüstrinin belgelenmesi [Özdoğan 1977:133], 1979 yılında Hollanda Tarih ve Arkeoloji Enstitüsü adına, J.J. Roodenberg yönetiminde bilimsel kazıların başlamasına yol açmıştır. Hayaz Köyü'ne ulaşımın çok zor oluşu, höyüğün üstünde çağdaş yerleşmenin varlığı gibi nedenler, kazının olanaksızlıklar içinde sürdürülmesine yol açmıştır. Kazı buna rağmen 1983 yılına kadar devam etmiştir.
Tabakalanma: Kazıda 4 ana tabaka ortaya çıkarılmıştır. Üstten aşağıya doğru şu şekildedir: 1. tabaka: Bizans/Ortaçağ 2. tabaka: Demir Çağı-Orta Tunç Çağı (?) karışık dönem 3. tabaka: İlk Tunç Çağı III-II. evre 4. tabaka: Çanak Çömleksiz Neolitik Çağ İlk Tunç Çağı yerleşmesi sırasında tepenin doğu kesiminin, mezarlık alanı olarak kullanıldığı ortaya çıkmıştır.
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye