©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Horum Höyük

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Horum Höyük
Türü:
Höyük
Rakım:
350 m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Gaziantep
İlçe:
Nizip
Köy:
Toydemir
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:

     


Yeri: Gaziantep İli; Nizip İlçesi'nin 15 km kadar kuzeyinde; Birecik'e 25 km mesafede; Toydemir (Acemi) Köyü'nün 1.8 km doğusunda; Fırat'ın batı kıyısında yer alır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: G. Algaze başkanlığındaki yüzey araştırmaları sırasında saptanan Fırat'ın kıyısında yer alan höyüğün; çevresiyle birlikte 21 hektarlık bir alanı kapladığı belirtilmektedir; 1996 yılı kazıları sırasında yürütülen topografi çalışmaları ise höyüğün 6.4 hektarlık bir alanı kapsadığını ortaya koymuştur.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Chicago Üniversitesi'nin Birecik ve Kargamış Barajları suları altında kalacak yerleşme yerlerini ve kalıntılarını saptamak amacıyla G. Algaze başkanlığında yapılan 1989 yılı yüzey araştırmasında saptanmıştır [Algaze et al. 1994:30-31]. Tepede ve Aşağı Şehir'de yapılan sistemli yüzey araştırmasında toplanan çanak çömlek parçalarına göre höyük ve çevresinin, Obeid Dönemi'nden İslam Dönemi'ne kadar yerleşme gördüğü ileri sürülmüştür. Yerleşmenin Birecik Barajı suları altında kalacağının anlaşılması üzerine, baraj yapılana dek dört yıl sürecek bir kurtarma kazısının yapılması planlanmıştır. Fransız Arkeoloji Enstitüsü'nden A. Tibet ve C. Marro'nun bilimsel yönetiminde, Gaziantep Müzesi başkanlığında, 1996-1999'da kazılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma: Kazı ve yüzey bulgularına bakarak höyüğün MÖ 5-4. binyıl, MÖ 3. binyıl, MÖ 2. binyıl başı, Erken Demir Çağı, Hellenistik-Roma ve İslam Dönemi'nde yerleşme gördüğü yorumlanmaktadır. Şimdilik ilk dört yıl sonuçlarının yayımlandığı kazılarda kesin tam tabakalanmadan bahsedilmemektedir.
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye