©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Büyük Güllücek

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Büyük Güllücek
Türü:
Höyük
Rakım:
1150 m
Bölge:
Karadeniz
İl:
Çorum
İlçe:
Alaca
Köy:
Büyük Güllücek
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
İTÇ I

     


Çorum il merkezinin güneybatısında; aynı adlı köyün güneybatısında; köye yaklaşık 400- 450 m uzaklıkta bulunan Kaletepe adlı yerdir. Arkeoloji yazınına Kaletepe adıyla girmesi gerekirken köy adıyla tanıtılmıştır. Büyük Güllücek-Kaletepe yerleşmesi 1947 ve 1949 yılında H.Z. Koşay ve M. Akok tarafından kazılmıştır. Kazı başkanları tarafından alttaki iki tabakanın Son Kalkolitik Çağ'a tarihlenmesi öngörülmektedir. Buna karşılık bazı bilim adamları aynı tabakaları; İTÇ I dönemi içinde değerlendirmektedir. Koşay ile Akok özellikle siyah zemin üzerine beyaz boya bezekli mal örneklerinin Troya I; Thermi; Kusura A tabakası; Karaoğlan Höyüğü gibi yerleşmelerde de olduğuna dikkat çekmektedir.
Yeri: Çorum il merkezinin güneybatısında; Alaca İlçesi'nin kuzeybatısında; Çorum İli'ne bağlı Büyük Güllücek Köyü'nün güneybatısında; köye yürüyerek 15 dakikalık bir mesafede; yaklaşık 400-450 m'lik bir uzaklıkta yer almaktadır. Arkeoloji yayınlarına; en yakın köyden dolayı; Büyük Güllücek adıyla giren bu yerin gerçek adı Kaletepe'dir; yerel olarak Nurlu Kale adıyla da bilinmektedir. Yerleşme yerine köyden güneybatıya giden toprak yol ile ulaşılabilmektedir [Koşay-Akok 1948:lev.CIX]. Bu yol Kaletepe'nin hemen altından geçmekte; Büyük Güllücek Köyü ise sığ bir vadinin içinde yer almaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Kaledere ile Ağçeviran Deresi arasındaki sırtın üstünde; altındaki dereden 50 m yükseklikte yer almaktadır. Bu yükseltinin üzerinde oluşan höyüğün çapının; yaklaşık olarak 50 m olduğu bildirilmektedir. Çevresi günümüzde ormanlarla kaplıdır. Batısında Bakacık Sırtları; karşısında ise Kazamat adı verilen yer bulunmaktadır. Yapılan yüzey toplamasından höyüğün; Ağçeviran Deresi'ne kadar uzanan meyilli kısmının teraslar şeklinde DÇ ve Klasik Dönem iskanına sahne olduğu anlaşılmaktadır. Ağçeviran Deresi'nin kuzey kesiminde de Yunan ve Roma yerleşmesinin kalıntıları görülmektedir. Dere; batıya doğru devam ettikten sonra; önce Koparan Deresi'ne sonra da Yılgın Çayı'na karışmaktadır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye