©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Büyükkaya

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Büyükkaya
Türü:
Tepe Üstü Yerleşme
Rakım:
1095 m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Çorum
İlçe:
Sungurlu
Köy:
Boğazkale
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Orta

     


Yeri: Çorum il merkezinin güneybatısında; Sungurlu'nun güneydoğusunda yer alan Boğazköy yerleşmesinin sınırları içinde; köyün 600 m doğusundaki kayalık kütledir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Hitit Devleti'nin başkenti olan Boğazköy kalıntılarının olduğu alan; dalgalı düzlüklere ve bu düzlüklerin arasında yüksek kütlelere sahiptir. Büyükkaya da bu kütlelerden birini teşkil etmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Bu kütlenin üzerindeki Geç Hitit ve Hitit Dönemi kalıntılarını ortaya çıkartmak amacıyla; 1952 ve 1954 yıllarında; R. Hachmann'ın yönetiminde küçük bir kazı gerçekleştirilmiştir. 1995 yılından itibaren J. Seeher başkanlığında; Boğazköy kazılarına paralel olarak tekrar çalışmalara başlanmıştır.
Tabakalanma: Tarihi çağlara ait çanak çömlek; obsidien ve kemik bulgular arasında tarihöncesi dönemlere ait parçalar da ele geçmiştir. Bu parçaların tabakalanmış olarak toplanamadıkları; olasılıkla Hitit Dönemi'nde taşınmış bir dolgu içinden çıktıkları bildirilmektedir.
Buluntular: Çanak Çömlek: Büyükkaya çanak çömlekleri; Parzinger tarafından ayrıntılı olarak incelenmiştir [Parzinger 1993b:211-229]. İçlerinde; kum katkılı hamurlu; gri astarlı mal; arkeoloji metinlerine "Büyükkaya" malı olarak tanıtılmıştır. Ayrıca; kahverengi yüzey renkli ve siyah astarlı maldan parçalar da vardır. İçe dönük ağızlı ve dışa dönük ağızlı ve omurgalı kapların var olduğu görülmektedir. Az sayıda çizi bezemeli parça bulunmuştur.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Kalkolitik Çağ çanak çömleklerinin bulunduğu dolgunun nasıl oluştuğu hakkında bir yorum getirilmemektedir. Yazılıkaya'da ve Boğazköy çevresinde bu tip parçaların oluşu Büyükkaya'nın avcı toplulukları tarafından zaman zaman yurt yeri olarak kullanılmış olabileceğini akla getirmektedir. Böyle bir küçük yerleşme; Hitit Dönemi yerleşmesi tarafından tahrip edilmiş olabilir. Parzinger Büyükkaya malzemesini; kısmen Alişar 19-15 M; Karanovo IV; Yazılıkaya D 1 ile çağdaş olduğunu göstermektedir [Parzinger 1993:şek.9'daki tablo]. Seeher'in çalışmalarında Erken Hitit Dönemi malzemesi içinde karışık bir biçimde Kalkolitik Çağ çanak çömlek parçalarının çok sayıda bulunduğu bildirilmektedir [Seeher 1997:326].


Liste'ye