©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Apollonia

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Apollonia
Türü:
Kent
Rakım:
m
Bölge:
Ege
İl:
Denizli
İlçe:
Tavas
Köy:
Merkez
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:

     


Yeri: Denizli İli, Tavas İlçesi'nin 7 km güneybatısında, Tavas Ovası üzerindeki Medet Köyü'nde, Babadağ'ın (Salbakos) eteklerinde yer almaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Apollonia'nın, batıda Tabae yolu ile Karia bölgesine, güneyde Sebastepolis yolu ile Likya bölgesine, doğudaki şimdiki Tavas yolu ile Frigya bölgesine, Aphrodisias yolu ile de Menderes Vadisi kentlerine ulaşımı bulunmaktadır. Kent, Herakleia Antik Kenti'ne 15 km, Aphrodisias Antik Kenti'ne 40 km, Sebastepolis Antik Kenti'ne 10 km, Tabea Antik Kenti'ne 15 km uzaklıktadır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar: Apollonia Antik Kenti'nin asıl adını Hellenistik Dönem'de aldığı ve kentin güneye doğru yayılarak genişlediği ve en görkemli dönemini Roma Dönemi'nde yaşadığı, yüzeydeki kalıntılardan anlaşılmaktadır. Antik Çağ'da kent, Apollonia Salbace olarak bilinmektedir. Medet Köyü'nün güneyindeki kayalık ve taşlık alanın Antik Çağda nekropol olarak kullanıldığı, köy camisinin temellerinin Apollon tapınağına ait olduğu bilinmektedir. Tapınak yanında, yüzeye çıkarılan bir heykel kaidesi ve üzerindeki yazıt, MS 2. yüzyıla tarihlendirilmiştir. Kentin MÖ 1. ve MS 1. yüzyıllarda kendi adına bastırdığı sikkeler üzerinde tanrısal motiflerin yer aldığını kaynaklarda görmek mümkündür. Apollon Tapınağı: Büyük kesme blok taştan yapılmış, harçsız duvarlarının yalnız kuzey ve batı cepheleri ayakta kalmıştır. Kod farkı nedeniyle doğu ve güney duvarları doğal kaya üzerinde inşa edilmiş, ancak tapınağın bu duvarları ile ilgili yapı elemanlarının yerinden alındığı kalan izlerden anlaşılmaktadır. Çevrede Apollon Tapınağı ile ilgili olduğu kesinlik kazanan sütun parçaları ve mimari blokların yanında bir adet yazıt ile tapınak alınlığının kabartmalarından bir parçası olduğu tahmin edilen mitolojik kabartma bulunmaktadır. Nekropol: Nekropol alanında yer yer mezar tuğlaları görülmüştür. Ayrıca bu alanda iki adet kaya mezarı bulunmaktadır.
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye