©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Çakal

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Çakal
Türü:
Düz Yerleşme
Rakım:
620 m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Adıyaman
İlçe:
Merkez
Köy:
Çakal
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
İlk

     


Yeri: Adıyaman il merkezinin 11 km güneybatısında; Çakal Köyü'nün hemen yanındadır. Adıyaman-Şambayat karayolu Çakal Köyü'nün içinden geçtiği için yerleşme yerine ulaşmak çok kolaydır. Yerel bir ismi bulunmayan bu yerleşme; yüzey araştırmasında; Çakal adıyla; 39 no'lu buluntu yeri olarak tanıtılmaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Ölçüleri ve çevresel konumu hakkında bir bilgi verilmemektedir. Olasılıkla düz yerleşmedir. Çakal Suyu'nun oluşturduğu dar vadinin doğu yamacında yer almaktadır. Kuzeyinde Arap Pınarı adlı gür bir su kaynağı bulunmaktadır. Günümüzde Atatürk Barajı'na dökülen Çakal Suyu'nun; bu kaynakla beraber; burada oturanların su ihtiyacını karşılamış olması gerektir. Yerleşmenin üzerinde pullukla yapılan yoğun sürüm; derindeki çanak çömlek parçalarının yüzeye çıkmasına yol açmıştır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: İlk defa; 1985-88 yılları arasında; S.R. Blaylock; D.H. French ve G.D. Summers yönetiminde; Tille kazısına bağlı olarak mevsimlik yürütülen; Adıyaman Yüzey Araştırması'nda saptanmıştır. Araştırmacılar; yörede belgelemiş oldukları diğer höyükleri çevre köylülerden öğrendikleri halde; yalnızca bu yerleşmeyi; Çakal Vadisi'ni tararken tespit ettiklerini bildirmektedir.
Tabakalanma: Yüzey bulgularına göre tek tabakalı bir yerleşimdir.
Buluntular: Çanak Çömlek: Bulunan tüm çanak çömlekler el yapımı olup; hamurlarına bol iri saman katıldığı için; yüzeyinde saman izleri olan kaba mal örnekleridir [Blaylock et al. 1990:6/1-5]. Halaf boyalı malından parçalar da ele geçmiştir [Blaylock et al. 1990:6/6-16]. Boyalılar; devetüyü zemin üzerine soluk ve koyu kahverengi; kırmızı; koyu kırmızı veya siyah boya ile boyanmışlardır. Bezeme olarak bantlar; üçgenler; birbiriyle kesişen çapraz çizgiler gibi motifler görülmektedir. Bazı çanak parçalarının çok iyi kalitede oldukları söylenmektedir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Olasılıkla tek tabakalı Halaf Dönemi yerleşmesi olan bu yer; Adıyaman'a yakınlığı da düşünülürse; yörenin kolay ve ekonomik kazılabilecek bir yerleşmesidir.


Liste'ye