©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Çallıca

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Çallıca
Türü:
Tekil Buluntu Yeri
Rakım:
60 m
Bölge:
Marmara
İl:
Yalova
İlçe:
Çınarcık
Köy:
Çallıca
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:

     


Yeri: Yalova il merkezinin 6 km batısında yer alan Çınarcık İlçesi'ne bağlı Çallıca Köyü civarında; köyün yanından geçen Çallıca Deresi'nin çakıllı dolgularında.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Yörede güney kısımda yer alan ormanlarla kaplı yüksekliklerden doğan Çallıca Deresi; Safran Çay; Sarısu; Lala Dere gibi küçük dereler ile beraber Marmara Denizi'ne dökülmektedir. Bu derelerden dolayı yöre dalgalı bir görünümdedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Şevket Aziz Kansu'nun 1959 yılında Marmara Bölgesi'nde yaptığı yüzey araştırmasında Çallıca Deresi'nin çakıllı kum tabakaları içinde olasılıkla yerleşme yeri ile ilgisi olmayan bir yerde rastgele aletler bulunmuştur. Yontma taş buluntuların tam çıkış yerleri ve sürüklenip sürüklenmedikleri bildirilmemektedir.
Tabakalanma:
Buluntular: Çallıca yerleşmesi halk arasında Çalıca olarak da adlandırılmaktadır. Burada bulunan aletler kazıyıcılardır. Kansu; bunların tarihlenmesi hakkında bir yorum getirmemektedir. Olasılıkla çakmaktaşından yapılmışlardır. Paleolitik Çağ'a tarihlenip tarihlenmeyecekleri de bir sorun olarak karşımızdadır. İstanbul Üniversitesi; Edebiyat Fakültesi Öğretim üyelerinden G. Arsebük tarafından tespit edilen İbonun Rampası adlı buluntu yerinin buraya çok yakın oluşu şimdilik; bu buluntuların da aynı kültür çerçevesi içinde olabileceğini akla getirmektedir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye