©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Çatal Höyük

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Çatal Höyük
Türü:
Höyük
Rakım:
200 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Hatay
İlçe:
Reyhanlı
Köy:
Çatalhöyük
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Antakya'nın kuzeydoğusunda; Reyhanlı'nın 4 km kuzeybatısında; Reyhanlı-Kırıkhan karayolunun doğu tarafındadır. Karayolu hemen höyüğünün yanından geçmektedir. Bu açıdan ulaşımı kolaydır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Afrin Çayı'nın hemen güney kenarındadır. Çanak çömlek dağılımına göre höyüğün boyutlarının 430x265 m olduğu belirtilmektedir. Ova tabanından yaklaşık 25 m yükseklikte; oval biçimlidir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1933 yılında R.J. Braidwood başkanlığında gerçekleştirilen yüzey araştırmasında; Amik Ovası'nın; 167 no'lu buluntu yeri olarak saptanmıştır. V 16 ve W 16 açmalarında eski tabakalara ulaşılmıştır. Oval biçimli höyüğün kuzeydoğu yamacında; 1936 yılında W 16 tünel açmasında saptanan 9 yapı evresi ile höyükteki yerleşmeler hakkında bir fikir elde edilmiştir [Braidwood 1937:37]. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Tabakalanma: Höyüğün yüzeyinden toplanan çanak çömlek parçaları; Tell el Cüdeyde buluntularının tabaka sırasına göre incelenmiş ve bu höyükte Ortaçağ'dan İlk Tunç Çağı'na kadar tabakaların var olduğu yorumlanmıştır. Neolitik Çağ ise soru işareti ile gösterilmektedir. Kazı Neolitik Çağ'ın varlığını teyit etmemiştir.
Buluntular: Çanak Çömlek: Braidwood; Tell el Cüdeyde'nin tabakalarından en alttaki XIV. tabakaya ait bazı çanak çömlek parçalarının benzerlerinin; Çatal Höyük'ün yüzeyinden toplandığını şüphe ile belirtmektedir. (Bu çanak çömleklerin yapım özellikleri için bak. TAY 2; Tell el Cüdeyde Fişi).
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Neolitik Çağ için çok şüphe ile gösterebileceğimiz bir yerdir.


Liste'ye