©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Akarca Sekileri

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Akarca Sekileri
Türü:
Tekil Buluntu Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Karadeniz
İl:
Kastamonu
İlçe:
Taşköprü
Köy:
Kızılcaörhen
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
AP

     


Yeri: Kastamonu il merkezinin kuzeydoğusundaki Taşköprü İlçesi'nin batısında; Devrekani Dağları'nın Gökırmak'a bakan güney eteklerinde; Taktak/Tahtak ve Malak mahalleleri ile birlikte çok geniş bir alanda kurulmuş olan Kızılörhen Köyü'nün güneyindeki sekiler.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Gökırmak; Kuzeybatı Anadolu'da Ilgaz; Devrekani; Elek; Çangal dağlarının beslediği dere ve çayları toplayarak batı doğu istikametinde akmakta ve Kızılırmak Nehri'ne kavuşmaktadır. Buluntu yerinin olduğu sekiyi Gökırmak'ın oluşturduğu geniş bir vadinin içinde gözlemek mümkündür. Bu seki graviyelerden oluşmuştur. Bostancı; buluntunun tam yeri hakkında başka bir bilgi vermemektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Bostancı'nın 1951 yılında Gökırmak vadisi boyunca kişisel olarak yürüttüğü yüzey araştırmasında; Akarca sekileri olarak tanımladığı sekide; Paleolitik Çağ'lara tarihlenen yontma taş aletler bulmuştur. Bazı yayınlarda burası KIZILÖREN buluntu yeri olarak tanımlanmaktadır [Tomsky 1982:342].
Tabakalanma:
Buluntular: Bu aletlerden biri; Akarca sekisinin küçük bir parçası üzerinde bulunan ve Bostancı tarafından Chelléen (yeni terimleme ile Abbevillien) tipte iki yüzeylidir. Bu el baltasının ucu kopuktur. Yonga yüzlerinin kenar hatları üzerindeki aşınmadan; el baltasının; başka bir yerden bulunduğu yere sürüklenmiş olduğu anlaşılmaktadır [Bostancı 1952:lev.II]. Baltanın üst yüzünde yonga kopma yüzleri büyüktür. Yonga kopma yüzeylerini birleştiren kenarlar üzerinde yer alan kırmızı lekeler; aletin demiroksitli toprakta uzun bir süre kaldığına işaret etmektedir. Bu iki yüzeylinin boyutları 11x6.7x3.6 cm'dir. Sekinin daha aşağı bir kısmında; yine Bostancı tarafından; başka bir küçük iki yüzeyli ele geçmiştir. Sarı renkli çakmaktaşından yapılmıştır ve bir yüzü patinalıdır. Bostancı bu ikinci buluntuyu Micoquien'e tarihlemektedir [Bostancı 1952:lev.III/2]. El baltasının boyutlarının 8.6x6.7x4.3 cm olduğu belirtilmektedir. Yalçınkaya ise bu iki yüzeyli ile gerçek Micoquien tipler arasında; biçimsel bir benzerlik kurulamayacağına dikkat çekmektedir [Yalçınkaya 1985:430]. Taşkıran ise daha çok Acheuléen tipinde olduğunu söylemektedir [Taşkıran 1990:41]. Aynı bölgeden bir başka buluntu ise Germeçpazarı'nın kuzeyinde; Akarca'ya yakın seki eteklerinde ele geçmiştir. Bu alet Bostancı'ya göre Moustérien özelliklere sahip iki yüzlü üçgen şeklindedir. Üzerinde aşınma izleri vardır. Aletin boyutları olarak 6.7x5.4X1.4 cm ölçüleri verilmektedir.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye