©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Beyşehir Höyük C

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Beyşehir Höyük C
Türü:
Höyük
Rakım:
1080 m
Bölge:
İç Anadolu
İl:
Konya
İlçe:
Beyşehir
Köy:
Sadıkhacı
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Orta Demir Çağı

     


Konya il merkezinin batı-güneybatısında, Beyşehir İlçesi'nin kuzeyinde, Sadıkhacı Köyü'nün yaklaşık 6 km batısında Eflatunpınar'ın hemen güneyinde yer almaktadır. Sülüklü sırtlarının Beyşehir Gölü'ne bakan kısmında, Beyşehir'den Şarkikaraağaç'a giden karayolu üzerindedir. Solecki'de Eflatun Höyük olarak anılan bu yerin diğer adı Kocadere Höyük'tür. Çevrede bir kaç adı bilinmeyen ya da adı olmayan höyük olduğu için Mellaart tarafından C höyüğü olarak isimlendirilmiştir. İlk defa J. Mellaart'ın saptadığı bu tepede İTÇ I ve İTÇ II. evreye ait çanak çömlek parçaları toplanmıştır. Çokbanker'in saptadığı Kuşluca Mezarlığı ile karıştırılmaktadır. Gölün özellikle doğu kıyısı tekrar araştırılmalıdır. H. Bahar'a göre İTÇ, OTÇ, STÇ, Orta Demir Çağı, Hellenistik-Roma çağı malzemesi ele geçmiştir.
Yeri: Konya il merkezinin batı-güneybatısında; Beyşehir İlçesi'nin kuzeyinde; Sadıkhacı Köyü'nün yaklaşık 6 km batısında Eflatunpınar'ın hemen güneyinde yer almaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Solecki'de Eflatun Höyük olarak anılan bu yerin diğer adı Kocadere Höyük'tür. Nedense arkeolojik metinlere Beyşehir Höyük C olarak geçmiştir. Yerleşme yerinin boyutları konusunda bir bilgi verilmemektedir. Yerleşme yeri Eflatunpınar Deresi'nin güneyindedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye