©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Çukurköprü

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Çukurköprü
Türü:
Höyük
Rakım:
80 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Osmaniye
İlçe:
Kadirli
Köy:
Çukurköprü
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Adana il merkezinin kuzeydoğusunda; Kozan İlçesi'nin 15 km güneydoğusunda; Kozan-Kadirli karayolunun ve Çukurköprü Köyü'nün güneyinde; Anavarza sapağının hemen yanındadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: 3-4 m yüsekliğinde alçak ve yayvan bir höyüktür. Yaklaşık 30-40 m'si yol tarafından tahrip edilmiştir. Höyüğün olduğu yerde su kaynağı ve modern yerleşme yoktur. Höyükte yerleşildiği zamanlarda mutlak bir su kaynağının olması gerekmektedir. Günümüzde bu kaynak kaybolmuştur.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: M.V. Seton-Williams tarafından 1951'de gerçekleştirilen Kilikya Yüzey Araştırması sırasında tespit edilmiştir [Seton-Williams 1954:130;153].
Tabakalanma: Seton-Williams tarafından; Son Neolitik-İlk Kalkolitik Çağ; Orta ve Son Tunç Çağ ve Roma Dönemi'ne ait çanak çömlek parçaları toplanmıştır. Çukurova'da araştırma yapılan tüm yerleşmelerin bir kısmında olduğu gibi burada da; en eski tabakalar konusunda kesin bilgilere sahip olduğumuz söylenemez. Höyüğün buluntuları genellikle Mersin Yumuktepe'nin buluntuları ile karşılaştırılarak tarihlendirilmeye çalışılmıştır.
Buluntular: Çanak Çömlek: Burada Halaf öncesi döneme tarihlenen açkılı mallar ele geçmiştir. Bunların Koyu Yüzlü Açkılı mallar olduğu ileri sürülebilir. Mal özellikleri hakkında bir bilgi aktarılmamaktadır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Bu mal grubuna ait çanak çömlek parçaları; Mersin Yumuktepe'nin XXVI-XXIV. tabakalarındakilere benzemektedir. ASPRO'da; düzeltilmemiş tarihlerle GÖ 7.600-7.000 yılları arasına tarihlendirilmekte ve 6. evreye konmaktadır [Hours et al. 1994:105]. Çukurova'daki diğer Son Neolitik-İlk Kalkolitik yerleşmeler gibi şüpheyle karşılayabileceğimiz bir yerleşme yeridir.


Liste'ye