©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Değirmicem

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Değirmicem
Türü:
Tekil Buluntu Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Gaziantep
İlçe:
Merkez
Köy:
Değirmicem
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
AP

     


Yeri: Gaziantep il merkezinin olasılıkla 2 km kuzeybatısındadır. Çiner'in verdiği haritayla buluntu yerini 1:100.000 ölçekli harita üzerinde saptamak olanaksızdır. Bu açıdan şematik planımızda Çiner'in taslak haritasına göre yaklaşık bir yer işaretlenmiştir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Dalgalı görünümlü Gaziantep yaylasının güneybatı kısmına düşen bu bölgede günümüzde step örtüsü bulunmaktadır. Akarsu boylarındaki bitki örtüsünden Pleistosen döneminde günümüzden çok farklı bir iklim ve bitki örtüsü ile kaplı olduğu anlaşılmaktadır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Refakat Çiner'in 1950 yılında Gaziantep Bölgesi'nde yaptığı yüzey araştırmasında saptanmıştır. Mevkii konusunda açıklama yapılmamıştır.
Tabakalanma:
Buluntular: Çiner; Değirmicem mevkiinde 8 adet Acheuléen tipte iki yüzeyli (el baltası) bulmuştur [Çiner 1958:126]. Buluntuların özellikleri hakkında hiçbir bilgi verilmemektedir. Tümü çakmaktaşından üretilmiş olan bu aletler tipolojik açıdan Anadolu'nun diğer yerlerinde bulunanlara benzemektedir. Yalçınkaya; Clacton tekniğinde üretilmiş yonga ve dilgilerin buluntu yerleri arasında Değirmicem buluntu yerini de saymaktadır [Yalçınkaya 1990:40].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye