©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Dellenpınarı

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Dellenpınarı
Türü:
Tekil Buluntu Yeri
Rakım:
m
Bölge:
Ege
İl:
Kütahya
İlçe:
Altıntaş
Köy:
Yayla
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
OP ÜP

     


Yeri: Kütahya il sınırları içinde; Altıntaş İlçesi'ne bağlı; Altıntaş-Çalköy-Dumlupınar karayolunun Cirlek (Cirliyek) Köyü sapağına yakın bir yerde; yolun doğusunda; Hebilin Höyüğün güneybatısında; derenin karşı tarafında Dellenpınarı olarak bilinen düzlük.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Buluntu yerinin olduğu Altıntaş yöresi Porsuk Çayı'nın oluştuğu yerdedir. Altıntaş Ovası'nın Afyon Ovası ile ilişkisini zorlayacak herhangi bir dağ silsilesi bulunmamaktadır. Bölge güney kısımdan Murat Dağları ile sınırlanmaktadır. Batı ve kuzey kesiminde de dağların olduğu görülmektedir. Dellenpınarı mevkii ile Hebilin Höyük arasında bir su kaynağı bulunmaktadır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Turan Efe'nin bölgede 1991 yılında yaptığı araştırmada Dellenpınarı Mevkii'nde Geç Kalkolitik çanak çömleklerle beraber; Paleolitik Çağ'a tarihlediği aletler bulmuştur. Buluntu yoğunluğunu bilmememize rağmen burasının bir geçici kamp yeri olduğu yorumunu kabul edilebilir.
Tabakalanma:
Buluntular: Efe bulduğu çakmaktaşı aletlerin yonga ve dilgilerden oluştuğunu ve bunların büyük kısmının Orta ve Üst Paleolitik Çağ'lara tarihlediğini bildirmektedir [Efe 1993:352; res.19-20].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye